Κομοτηνή: Επουλώνουν τις πληγές τους στον Ίασμο της Ροδόπης

Κομοτηνή: Επουλώνουν τις πληγές τους στον Ίασμο της Ροδόπης Κάτοικος του Ιάσμου απομακρύνει φερτά υλικά με το φτυάρι

 

Φόρεσαν μπότες, πήραν λάστιχα στα χέρια, κράτησαν καλά σκούπες και φαράσια και προσπάθησαν να απομακρύνουν όλα τα φερτά υλικά που κατέβασαν στον Ίασμο οι ορμητικοί χείμαρροι.Για μια ακόμη φορά, όπως ακριβώς το 2005, βρέθηκαν αντιμέτωποι με την οργή της Φυσής. Οργή που γινόταν ακόμη μεγαλύτερη, όπως και οι συνέπειές της, λόγω της απουσίας κατάλληλων υποδομών. Ο Ίασμος είναι ανοχύρωτος κι αυτό πρώτοι το ξέρουν οι κάτοικοι του.   

Ο κ. Βλάσης Μανωλούδης

Ο Βλάσης Μανωλούδης ζει στην Αθήνα, αλλά και στον Ίασμο, λόγω σύνταξης, πιο συχνά τα τελευταία χρόνια. Γνωρίζει κι εκείνος καλά πώς καταστάσεις όμοιες με αυτές που έζησαν το απόγευμα της Τετάρτης επαναλαμβάνονται κάθε φορά που σημειώνονται ακραία καιρικά φαινόμενα. «Πρέπει να γίνουν κάποια έργα, πρέπει να προσεχθεί ο ορεινός όγκος και να γίνουν αναδασώσεις και να προστατευτούν από την βροχή για να μπορέσουμε να αποφύγουμε στο μέλλον δυσάρεστες καταστάσεις» δηλώνει και μιλά για την έντονη βροχόπτωση από την μια, αλλά και για την απουσία έργων από την άλλη, που δημιουργεί το πρόβλημα. «Ενδεχομένως, αν ήταν νύχτα, αν έβγαινε κάποιος να σώσει την περιουσία του, ένα αυτοκίνητο για παράδειγμα, όπως έχουν συμβεί σε άλλες περιοχές, να κινδύνευαν και ανθρώπινες ζωές.» Όπως λέει, σ’ αυτήν την έντονη νεροποντή απειλήθηκαν περιουσίες, ειδικά στο κάτω μέρος του Ιάσμου, όπου συσσωρεύτηκε μεγάλη ποσότητα νερού. « Πιο κάτω υπήρχαν σπίτια, πιο πεδινά, καλύφθηκαν τα υπόγεια και τα ισόγεια με νερό, υπήρξαν διάφορα προβλήματα» δηλώνει και ζητά να γίνουν έργα υποδομής. «Το αυτονόητο. Δεν χρειάζεται να το πω εγώ. Υπάρχουν αρμόδιοι, μηχανικοί , τεχνοκράτες, υπάρχουν κονδύλια από την ΕΕ αν πούμε ότι τα εθνικά δεν φτάνουν και να γίνει κάποια αρχή εδώ αρχή δεν έγινε. Συνέχεια έρχονται βλέπουν και φεύγουν» καταλήγει.

Ο κος Γεώργιος Φιλιπέλλης

Λίγα μέτρα πιο εκεί ο Γεώργιος Φιλιπέλλης με το λάστιχο στα χέρια και την προσπάθεια να καθαρίσει το χώρο σε εξέλιξη. « Όλος ο εξοπλισμός βγήκε έξω για να καθαρίσουμε το σπίτι. Χάλασαν πλυντήρια, οικιακός εξοπλισμός. Το νερό παρέσερνε αυτοκίνητα, ανέβηκε στο ένα μέτρο.» δηλώνει και μιλά για το λάθος της υπερ-βόσκησης στον ορεινό όγκο. «Το λάθος είναι ότι στο βουνό έχουμε υπερβόσκηση, έχει αποψιλωθεί το δάσος και δεν κρατά το νερό κι αυτό με ορμή κατεβάζει φερτά υλικά.» δηλώνει και σημειώνει ότι κάθε φορά που βρέχει ο Ίασμος αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα. Πρέπει να γίνει ξανά μεγάλος υπόνομος.Καλά που ήμασταν εδώ και προλάβαμε κι ανεβήκαμε στο μπαλκόνι. Έβλεπα το νερό να έρχεται. Φώναξα την γειτονιά, προσπάθησα να την ενημερώσω. Το νερό δεν σταματάει.» λέει μην ξεχνώντας τον εφιάλτη που έζησε.

Ο κος Γιάννης Μωραϊτης, δημοτικός σύμβουλος του δήμου Ιάσμου.

Ώρα να κάνουν κάτι οι πολίτες λέει ο Γιάννης Μωραϊτης, δημοτικός σύμβουλος του δήμου Ιάσμου. «Είχαμε ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία για νερό και χαλάζι. Εκεί γύρω στις έξι το απόγευμα κατέβασε το βουνό πάρα πολύ λάσπη και χαλάζι  σε μέγεθος φουντουκιού, ίσως, και μεγαλύτερο σε ορισμένες  περιπτώσεις. Η καταστροφή ήταν πάρα πολύ μεγάλη. Τόνοι λάσπης κατέβηκαν από το βουνό από την πλευρά του «Αρνεμούσι» (χώρος εστίασης στην περιοχή στους πρόποδες του βουνού), έπεσαν δένδρα, αυτοκίνητα καταστράφηκαν, υπόγεια είχαμε πάρα πολλά προβλήματα.»

Σύμφωνα με τον κο Μωραϊτη είχε επισημανθεί πολλές φορές  από τους κατοίκους ότι υπάρχουν δύο χείμαρροι «οι οποίοι», όπως λέει, « πρέπει με κάποιον τρόπο να θωρακιστούν. Δυστυχώς δεν έχει γίνει  ποτέ τίποτα όλα αυτά τα χρόνια. Είναι και δουλειά του δήμου, της περιφέρειας δεν ξέρω ποιος ακριβώς ευθύνεται . Φυσικά για να μην ρίχνουμε πάντα το βάρος στους άλλους πρέπει και εμείς οι πολίτες κάποια στιγμή να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου .»

Περισσότερα από δέκα μεγάλα δένδρα έπεσαν στον Ίασμο της Ροδόπης

Δεν παραλείπει ο νεαρός αιρετός να απευθύνει έκκληση σε όλους  για να κινητοποιηθούν. «Εμείς οι πολίτες,  να δούμε ακριβώς τι φταίει . Να κάνουμε έγγραφα προς το Δήμο, προς την Περιφέρεια γιατί αλλιώς την επόμενη φορά πιθανόν να θρηνήσουμε και θύματα» τονίζει και ο όση ώρα μιλά ακούγεται ο ήχος από τις μηχανές που κόβουν τα πεσμένα δένδρα. Είναι ο κος  Μπαϊράμ Νουρή, από τον Ίασμο επίσης, μαζί με τους συνεργάτες του,  καθαρίζει το δρόμο. Κόβει και απομακρύνει τα πεσμένα δένδρα και μιλά με παράπονο για τα χαλασμένα από το χαλάζι   καπνά. « Όλα τα δένδρα έπεσαν από τον αέρα, ήταν   όλα δένδρα  μεγάλα» λέει έχοντας πιάσει δουλειά από την πρώτη στιγμή. Εκείνος θα πρέπει να απομακρύνει  τουλάχιστον δέκα μεγάλα δένδρα  γνωρίζοντας ότι θέλει ακόμη δουλειά για να κλείσουν οι «πληγές».

Φώτο: Στιγμιότυπα από τον Ίασμο της Ροδόπης  ρεπορτάζ κείμενο-φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις