Π. Μαχαιρίδης: «Ένταξη της Ροδόπης στο πρόγραμμα ΑΣΠΙΔΑ, για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών»

Π. Μαχαιρίδης: «Ένταξη της Ροδόπης στο πρόγραμμα ΑΣΠΙΔΑ, για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών»

Κραυγή αγωνίας από τους Αστυνομικούς Υπαλλήλους της Ροδόπης για ένταξη στο πρόγραμμα ΑΣΠΙΔΑ,-όπως ο Έβρος και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου- για την αντιμετώπιση των μεγάλων μεταναστευτικών ροών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης, Παναγιώτη ΜΑχαιρίδη, στην ΕΡΤ Κομοτηνής, εδώ και καιρό έχει κατατεθεί το αίτημα προς την Φυσική και Πολιτική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να γίνει ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό και οχήματα.
«Δεν γίνεται να είμαστε επιφορτισμένοι με το αντικείμενο της φύλαξης του πολίτη και να τον προστατεύουμε από την εγκληματικότητα, όταν οι Αστυνομικοί και τα οχήματα της ΕΛΑΣ συλλέγουν μη νόμιμους μετανάστες και πρόσφυγες από τα Βουνά, τους δρόμους σχεδόν από παντού και τους οποίους μεταφέρουμε πάλι με τα οχήματα που είναι για τις περιπολίες για τους πολίτες. Δεν μπορούμε να κάνουμε Αστυνόμευση και δεν γίνεται έτσι εμπέδωση του αισθήματος Ασφάλειας στους πολίτες. Για το αντικείμενο της Αστυνόμευσης είμαστε λίγοι, ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΕΣ ΡΟΕΣ; ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ».
Η σταγόνα που έχει ξεχειλίσει το ποτήρι έχει πέσει εδώ και καιρό για το συγκεκριμένο θέμα. Απλά η επίθεση μη νόμιμων -σε μικρή έκταση ακόμα-μεταναστών, ή ακόμα και διακινητών που θέλουν να διαφύγουν τη σύλληψη, βάζουν τους Αστυνομικούς σε θέση κινδύνου, πρώτον για την σωματική τους ακεραιότητα και ασφάλεια, αλλά και για το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, όταν δεν έχουν το προσωπικό και τα μέσα να το αντιμετωπίσουν.
Ο Αστυνομικός πάντως που δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι τις προάλλες κοντά στο χωριό Πολύανθος , από μη νόμιμο μετανάτη, πήρε εξιτήριο σήμερα.
Αυτή ήταν και η αφορμή για την έκδοση ανακοίνωσης από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης, η οποία καταλήγοντας τονίζει πως θα προσφύγει και στη Δικαιοσύνη για την κάλυψη των δικαιωμάτων των μελών της.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, Δημήτρης Χαρίτου, κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση για την ενίσχυση της Αστυνομικής Δ/νσης με επιπλέον προσωπικό και μέσα.

Ακολουθεί αυτούσια η ερώτηση του Βουλευτή κ. Χαρίτου

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
Θέμα: Αποδυναμωμένη η Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου κατέθεσε την Τρίτη 19 Νοεμβρίου ερώτηση προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με θέμα τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό στην Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης. Ο βουλευτής στην ερώτησή του αναδεικνύει τις μεγάλες ανάγκες άσκησης του έργου ασφάλειας και προστασίας των πολιτών που υπάρχουν στην περιοχή, που αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της λειτουργίας του συνοριακού σταθμού Νυμφαίας και της ραγδαίας αύξησης των μεταναστευτικών ροών. Σε άλλο σημείο της ερώτησης ο βουλευτής τονίζει πως οι υπηρετούντες στην περιοχή αστυνομικοί δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα τους καθήκοντα, όχι μόνο λόγω της μικρής τους δύναμης, αλλά και εξαιτίας της φθοράς των οχημάτων και του εξοπλισμού τους.
Ο βουλευτής Δημήτρης Χαρίτου ρωτάει τον αρμόδιο υπουργό αν θα ενισχύσει το έμψυχο δυναμικό της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης και αν θα διαθέσει στη Διεύθυνση τα οχήματα, τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό και τους χώρους που απαιτούνται για την ορθή και ασφαλή εκτέλεση των καθηκόντων των αστυνομικών.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:
Η Διεύθυνση Αστυνομίας Ροδόπης αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό. Οι ανάγκες άσκησης του έργου ασφάλειας και προστασίας των πολιτών ήταν ανέκαθεν σημαντικές, καθώς η Κομοτηνή αποτελεί έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, του Εφετείου Θράκης και του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης. Οι ανάγκες αυτές αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της λειτουργίας, από το 2013, του σημείου διαβατηριακού ελέγχου Νυμφαίας και της αυξημένης διέλευσης, μέσω αυτού, πολιτών από τρίτες χώρες, αλλά και λόγω της ραγδαίας αύξησης των μεταναστευτικών ροών. Η έλλειψη οργάνωσης, από πλευράς κράτους, στην αντιμετώπιση της αυξημένης μεταναστευτικής και προσφυγικής ροής και η αναγνώριση ότι η περιοχή της Ροδόπης αποτελεί βασικό οδικό πέρασμα προς την ενδοχώρα, έχει σαν συνέπεια το έργο των αστυνομικών στο νομό να επιβαρύνεται υπέρμετρα.
Την ίδια στιγμή η Διεύθυνση Αστυνομίας Ροδόπης καταγράφει 50 κενές οργανικές θέσεις και 24 αποσπάσεις υπαλλήλων της. Οι λοιποί υπηρετούντες στη Ροδόπη αστυνομικοί δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα τους καθήκοντα, όχι μόνο λόγω της μικρής τους δύναμης, αλλά και εξαιτίας της φθοράς των οχημάτων και του εξοπλισμού τους. Επιπλέον υπάρχουν ελλείψεις σε κτηριακές υποδομές, υπηρεσιακά οχήματα και υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
Επειδή οι ανάγκες σε φύλαξη και προστασία είναι αυξημένες, ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Επειδή η έλλειψη προσωπικού, οχημάτων, εξοπλισμού και κατάλληλης στέγης δυσχεραίνει την άσκηση του έργου ασφάλειας και προστασίας των πολιτών.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Θα ενισχύσει το έμψυχο δυναμικό της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, μέσω προσλήψεων, μεταθέσεων ή αποσπάσεων αστυνομικών υπαλλήλων στην περιοχή μας;
Θα διαθέσει τα οχήματα, τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό και τους χώρους που απαιτούνται για την ορθή και ασφαλή εκτέλεση των καθηκόντων των αστυνομικών;
Ο ερωτών βουλευτής
Δημήτρης Χαρίτου

www.ert.gr

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις