Τέλος στη διαμάχη ΑΔΜΗΕ – Interconnection: Ξεκινούν οι διαδικασίες υλοποίησης της διασύνδεσης Κρήτη – Αττική

Παρελθόν αποτελεί, όπως φαίνεται, η έντονη διαμάχη των προηγούμενων μηνών ανάμεσα σε ΑΔΜΗΕ και EuroAsia Interconnector και όπως όλα δείχνουν μπαίνουν οι βάσεις για την άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κρήτης.

Μετά από έντονες διαβουλεύσεις, ο κυπριακών συμφερόντων Euroasia Interconnector, «κάνει πίσω» και αποσύρει τις ενστάσεις του, ώστε η «Αριάδνη», η εταιρεία ειδικού σκοπού που έχει συστήσει ο ΑΔΜΗΕ να εκκινήσει τις διαδικασίες και να προκηρύξει το έργο της μεγάλης διασύνδεσης, ως εθνικό πλέον έργο.

Η ολοκλήρωση του έργου είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για τη Κρήτη, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα. Ήδη, με τις πολύχρονες καθυστερήσεις, οι Έλληνες καταναλωτές αναγκάζονται να πληρώνουν αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος, μέσω ΥΚΩ, ώστε να αντισταθμιστεί ένα ποσό που αντιστοιχεί πρακτικά με 1 εκ. ευρώ την ημέρα. 

Η επιλογή να αναλάβει ο ΑΔΜΗΕ την κατασκευή της διασύνδεσης και μάλιστα ως εθνικό έργο, ήταν τελικά η πιο δόκιμη. Ο εθνικός διαχειριστής διαθέτει την απαιτούμενη αποφασιστικότητα, κεφαλαιακή επάρκεια, αξιοπιστία και τεχνογνωσία να ολοκληρώσει το έργο.  

Από την άνοιξη του 2018 έχει ολοκληρώσει την Α’ Φάση της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης των Κυκλάδων, υπερβαίνοντας και σε αυτήν την περίπτωση, καθυστερήσεις ετών. Σήμερα, 13 νησιά των Κυκλάδων απολαμβάνουν φθηνότερη, αξιόπιστη και φιλικότερη προς το περιβάλλον ηλεκτροδότηση από το ηπειρωτικό Σύστημα. Η Γ’ Φάση Διασύνδεσης των Κυκλάδων, που ουσιαστικά θα επιτρέψει τον παροπλισμό των ρυπογόνων μονάδων παραγωγής ενέργειας στις Κυκλάδες θα ολοκληρωθεί σε 2 χρόνια.

Παράλληλα, είναι σε τροχιά υλοποίησης η ηλεκτρική διασύνδεση  της Κρήτης με την Πελοπόννήσο (έργο προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ), η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020. -Β’ Φάση Διασύνδεσης Κυκλάδων (Διασύνδεση της Νάξου με Πάρο και Μύκονο και ενίσχυση των υφιστάμενων διασυνδέσεων Ν. Εύβοιας-Άνδρου και Ανδρου-Τήνου) που αναμένεται να περατωθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις