Σαν σήμερα δολοφονείται στη Γένοβα από ιταλούς καραμπινιέρι ο Κάρλο Τζουλιάνι (εικόνες – video)

Ήταν σαν σήμερα το 2001 στην πλατεία «Gaetano Alimonda» της Γένοβα, όταν ένας 23χρονος διαδηλωτής, ο Κάρλο Τζουλιάνι, έπεφτε νεκρός από εξ επαφής πυρά αστυνομικών, διαμαρτυρόμενος με το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης.

Χιλιάδες ανθρώπων από όλο τον κόσμο είχαν συγκεντρωθεί στην ιταλική πόλη, στο πλαίσιο της Συνόδου G8, μία περίοδο όπου τα αντι-παγκοσμιοποιητικά κινήματα είχαν πρωτοφανή δυναμική, δράση και επίδραση, με τις διαδηλώσεις ανά τον κόσμο να πραγματοποιούνται εξαιρετικά μαζικά.

Εκείνη την Παρασκευή στη Γένοβα όμως, η διαδήλωση εξελίχθηκε σε βίαιες συγκρούσεις, η καταστολή των δυνάμεων της τάξης ξέφυγε, με ανεξέλεγκτη βία εναντίον των διαδηλωτών, μέσω χημικών και δακρυγόνων.

Ένας από τους διαδηλωτές, ο 23χρονος Τζουλιάνι, κινήθηκε με πυροσβεστήρα εναντίον τζιπ της αστυνομίας. Σύμφωνα με την εκδοχή των ίδιων των αστυνομικών, ο Κάρλο είχε σκοπό να εκτοξεύσει τον πυροσβεστήρα κατά ενός αστυνομικού οχήματος. Σε αυτό το όχημα ήταν επιβιβασμένος και ο αστυνομικός Μάριο Πλακάνικα που, βλέποντας τον νεαρό να πλησιάζει το αυτοκίνητο, σήκωσε το όπλο του και τον πυροβόλησε εξ επαφής στο κεφάλι, ρίχνοντάς τον στον δρόμο.

Η πρωτοφανής βία μάλιστα ολοκληρώθηκε και όταν το τζιπ πέρασε δύο φορές πάνω από το άψυχο σώμα του Τζουλιάνι, προκαλώντας τη δημόσια κατακραυγή, ευτυχώς και λόγω του ότι το όλο σκηνικό καταγράφηκε σε κάμερα.

Ο αστυνομικός που πάτησε τη σκανδάλη τέθηκε υπό κράτηση, για να αθωωθεί όμως στη δίκη που ακολούθησε, καθώς ο δικαστής απεφάνθη πως η σφαίρα χτύπησε τον Κάρλο μετά από εξοστρακισμό.

Όσο για τον οδηγό που πάτησε το κορμί του, το δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν μπορεί να ασκηθεί δίωξη εις βάρος του, γιατί ο Τζουλιάνι ήταν ήδη νεκρός όταν πέρασε με το αυτοκίνητο από πάνω του.

Ωστόσο, οι γιατροί που εξέτασαν τη σορό του 23χρονου μετά το θάνατό του, διέγνωσαν ότι η καρδιά του χτυπούσε ακόμα και αφού τον πάτησε το όχημα, κάτι που επιβεβαίωσε και ο ιατροδικαστής Μάρκο Σάλβι. Ο ίδιος ιατροδικαστής κατέθεσε σε μια άλλη δίκη διαδηλωτών της Γένοβα ότι η σφαίρα που χτύπησε τον Τζουλιάνι κινήθηκε σε ευθεία γραμμή.

Διαβάστε ολόκληρη την είδηση πατώντας εδώ
To koytsompolio.gr είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης και παρουσίασης συνοπτικών ειδήσεων και άρθρων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους. Η συλλογή, ταξινόμηση και ανάρτηση των συνόψεων των ειδήσεων/άρθρων στον Ιστότοπο γίνεται αυτόματα μέσω της τεχνολογίας RSS. Γι' αυτό το λόγο, δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των άρθρων που δημοσιεύονται ούτε για το πως θα χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες αυτές από τους χρήστες. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις