Η Θεσσαλονίκη ανακυκλώνει τα φυσικά Χριστουγεννιάτικα δέντρα της (ΦΩΤΟ & VIDEO)

Η Θεσσαλονίκη ανακυκλώνει τα φυσικά Χριστουγεννιάτικα δέντρα της (ΦΩΤΟ & VIDEO)

Στη συλλογή δεκάδων φυσικών χριστουγεννιάτικων δέντρων προχώρησε τις τελευταίες ημέρες, ο δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος του υπουργείο Περιβάλλοντος και του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας.

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με όλους τους δήμους και με κεντρικό σύνθημα «Κανένα Χριστουγεννιάτικο Δέντρο σε ΧΥΤΑ».

den-4.jpg

Ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι ο πρώτος που συγκέντρωσε μια μεγάλη ποσότητα και σήμερα, τα πρώτο τονάζ θα μεταφερθεί για ανακύκλωση.

«Βλέπουμε τα πρώτα αποτελέσματα της συλλογής των φυσικών χριστουγεννιάτικων δέντρων. Ξεκινάμε από τον μεγαλύτερο δήμο και την πρωτεύουσα της Κεντρικής Μακεδονίας και βλέπουμε τα πολύ καλά πρωτά αποτελέσματα, το πρώτο τονάζ των χριστουγεννιάτικων δέντρων που συλλέχθηκε με επιμέλεια από τον Λάζαρο Ζαχαριάδη», τόνισε, ο πρόεδρος ΦΟΔΣΑ Μιχάλης Γεράνης.  

den-1.jpg

Όπως είπε ο κ. Γεράνης υπάρχουν θετικά μηνύματα και από άλλους δήμους ωστόσο η συλλογή πήγε πίσω λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών και του απαγχιονισμού.

«Ευελπιστούμε το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα, να βρει από του χρόνου σε όλη την επικράτεια εφαρμογή. Η συλλογή των χριστουγεννιάτικων δέντρων είναι ένα πρώτο τέστ», πρόσθεσε .

Τα δέντρα θρυμματίζονται για να εναποθετηθούν όπου έχουν υποδείξει τα δασαρχεία.

Στη συνέχεια τα θρυμματισμένα υπολείμματα των δέντρων, θα χρησιμοποιούνται ως εδαφοβελτιωτικό σε αναδασωτέες περιοχές.

Σε όσους δήμους δεν έχουν κλαδοτεμαχιστές θα τους παρέχει ο ΦΟΔΣΑ.

Παράλληλα ο ΦΟΔΣΑ ευελπιστεί άμεσα τα θρυμματισμένα υπολείμματα να αξιοποιηθούν και από ιδιώτες για παραγωγή pellet και ανταποδοτικά να δίνεται ένα ποσοστό σε δήμους που δίνουν αρκετό τονάς για οικογένειες με χαμηλό εισόδημα.

«Αγκαλιάσαμε την εγκύκλιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για να μαζέψουμε τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, τα οποία αντί να οδηγηθούν στο ΧΥΤΑ, στα σκουπίδια, να τεμαχιστούν και να θρυμματιστούν και να γίνουν pellet. Έχουν χρήση ακόμα και τα απορρίμματα. Είναι η πρώτη πιλοτική ενέργεια που έγινε και ελπίζω αυτό να μας δώσει λύσεις σε πολλά θέματα για την ανακύκλωση. Ελπίζω οι συμπολίτες να καταλάβουν πόσο χρήσιμη είναι η ανακύκλωση και πόσο βοηθάει οικονομικά τον δήμο και τους ίδιους», ανέφερε από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

den-2.jpg

«Ως δήμο Θεσσαλονίκης έχοντας ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα ανακύκλωσης αυτή την πρωτοβουλία τη στηρίζουμε κάθε δυνατό τρόπο. Σήμερα έχουμε την πρώτη μεγάλη ποσότητα δέντρων που την έχουμε συλλέξει πίσω από το δημαρχείο. Υπάρχουν έξι σημεία στην πόλη, όπου έχουμε εναποθέσει κάδους για να εξυπηρετήσουμε τους δημότες. Ακόμα και εάν βρούμε δέντρα που οι συνδημότες έχουν αφήσει δίπλα σε κάδους, ακόμα και εκείνα θα τα έχουμε ξεχωριστή αποκομιδή και θα τα αξιοποιήσουμε», σημείωσε ο εντεταλμένος σύμβουλος Καθαριότητας Λάζαρος Ζαχαριάδης.

Το πρόγραμμα το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι δημότες να μην πετάνε τα δένδρα στους κάδους, αλλά να τα εναποθέτουν στις σκάφες που έχουν τοποθετηθεί, στις παρακάτω θέσεις :

- Στην 1η Δημοτική Κοινότητα: παραπλεύρως του Δημαρχείου (Βασ. Γεωργίου Α’ 1)

- Στην 2η Δημοτική Κοινότητα: Μοναστηρίου με Αγίων Πάντων (στο πάρκινγκ)

- Στην 3η Δημοτική Κοινότητα: Ακροπόλεως 6

- Στην 4η Δημοτική Κοινότητα: στην αλάνα γηπέδου ΠΑΟΚ (Κλεάνθους, παραπλεύρως του Πολιτιστικού Κέντρου)

- Στην 5η Δημοτική Κοινότητα: Καρακάση και Μαρτίου (δίπλα στο εργοτάξιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, επί της οδού Καρακάση)

- Στη Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας: Ελευθερίας 24, έμπροσθεν του πρώην Δημαρχείου Τριανδρίας

den-4.jpg

den-5.jpg

Κατηγορία: 

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις