Πώς ψήφισαν οι Γάλλοι Μακρόν και Λεπέν – Μία ανθρωπογεωγραφία της ψήφου

  • Έρευνα αποκαλύπτει το ποιοτικό προφίλ των γάλλων ψηφοφόρων
  • Δείγμα 4.698 προσώπων

Η εταιρεία δημοσκοπήσεων Ipsos-Sopra ασχολήθηκε με το ποιοτικό προφίλ των ψηφοφόρων του Μακρόν και της Λεπέν και το πώς αυτοί διαμόρφωσαν τα τελικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου, με έρευνα που πραγματοποίησε στο διάστημα 19-22 Απριλίου και δημοσιεύεται σήμερα στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας Le Monde.

Από το δείγμα των 4.698 προσώπων που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα, προκύπτει πως τον κεντρώο υποψήφιο Εμμανουέλ Μακρόν, που πρώτευσε σε τούτον τον γύρο, ψήφισε μεγάλος αριθμός στελεχών επιχειρήσεων (34%), καθώς κι οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες (27%). Αμφότερα επαγγέλματα που κλείνουν την πόρτα στην ακροδεξιά διεκδικήτρια Μαρίν Λεπέν (13 και 18% στις αντίστοιχες κατηγορίες).

Απεναντίας τη Λεπέν ψήφισε αρκετά μεγάλος αριθμός εργατών (36%), έναντι ενός ποσοστού μόλις 17% που δήλωσε πως θα ψήφιζε τον πρώην υπουργό Οικονομίας.

Επίσης υπέρ του Μακρόν ψήφισε το 32% των πολιτών με υψηλό εισόδημα (άνω των 3.000 ευρώ τον μήνα), ομάδα στην οποία η Λεπέν έχει απήχηση μόλις κατά 14%. Η εικόνα ανατρέπεται τελείως αναφορικά με τα εισοδήματα κάτω των 1.250 ευρώ: εκεί την Λεπέν προτιμά το 32% και μόλις 12% τον Μακρόν.

Η προσωπικότητα του Μακρόν έλκει περισσότερο τους έχοντες πτυχίο (30%), ενώ αντίθετα η Λεπέν είναι ελκυστική σε κοινωνικές ομάδες με μεσαία και χαμηλή μόρφωση (30%).

Ένα άλλο στοιχείο της έρευνας, που δείχνει τη σαφή γενεαλογική διαφορά που χωρίζει τους ψηφοφόρους των υποψηφίων στον πρώτο γύρο είναι το εύρημα που αφορά τον μεγάλο ηττημένο των εκλογών, τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο Φρανσουά Φιγιόν. Όπως προκύπτει από την έρευνα της Ipsos-Sopra, το 46% των πολιτών άνω των 70 ετών ψήφισε τον δεξιό υποψήφιο, ενώ αντίθετα μόλις το 9% των ηλικίας 18-24 ετών και το 8% των ηλικίας 25-34 ετών έδειξαν προτίμηση στο πρόσωπό του.

Αντιθέτως, ο αριστερός υποψήφιος Ζαν-Λυκ Μελανσόν, είναι εκείνος που περισσότερο απ’ όλους προσελκύει την ψήφο των νέων: 31% στο ηλικιακό φάσμα μεταξύ 18-24 ετών.

Όσον αφορά τους δύο τελικούς διεκδικητές, οι ηλικιακές κατηγορίες που τους προτίμησαν είναι σχετικώς ομοιογενείς. Τον Μακρόν προτίμησε το 29% των ηλικίας 25-34 ετών, το 21% των 35-49 ετών, το 22% στους 50-59 ετών και το 26% στο φάσμα 60-69 ετών. Από την πλευρά της η Λεπέν είχε απήχηση στο 23% του φάσματος μεταξύ 25-34%, στο 29% του 35-49 ετών, του 26% των ηλικιών 50-59 ετών και στο 19% των ηλικιών 60-69 ετών.

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις