Umoja: Το χωριό – «άβατο» στην Κένυα που απαγορεύει την είσοδο στους άνδρες (video)

Ένα αφρικανικό χωριό στη Βόρεια Κένυα προσφέρει σε ντόπιες γυναίκες που καταφέρνουν να ξεφύγουν από τη σεξουαλική βία και τις καταχρηστικές σχέσεις ένα ασφαλές καταφύγιο όπου οι άνδρες απαγορεύονται δια ροπάλου!

Το χωριό ονομάζεται Umoja και στα Σουαχίλι σημαίνει Ενότητα. Βρίσκεται στη Βόρεια Κένυα και ο πληθυσμός του ανέρχεται στις… 47 γυναίκες και τα 200 παιδιά που επιβιώνουν μόνες τους σε ένα από τα δυσκολότερα μέρη του κόσμου, τόσο από άποψη τρόπου ζωής όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Το χωριό δεν είναι καινούριο. Μετρά ήδη 27 χρόνια ζωής και όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, αφού οι κάτοικοί του ασχολούνται τόσο με τη γεωργία όσο και με τον τουρισμό. Οι γυναίκες του Umoja, ίσως χωρίς να το γνωρίζουν, έχουν καταφέρει να γίνουν παράδειγμα θαυμασμού για χιλιάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο που αγωνίζονται καθημερινά για την ισοτιμία των δύο φύλων που δεν είναι δεδομένες ούτε στις δυτικές κοινωνίες.

Η κακοποίηση των γυναικών «δημιούργησε» το χωριό

Ηγέτιδα και ιδρύτρια του χωριού είναι η Rebecca Lolosoli. Οι πεποιθήσεις της υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών στην Κένυα, οδήγησε στην κακοποίηση και τον ξυλοδαρμό της από άνδρες στο χωριό όπου αρχικά ζούσε. 

Η Rebecca Lolosoli

Άλλωστε, στην πατριαρχική τοπική πολιτεία Samburu οι γυναίκες συχνά αντιμετωπίζονται ως περιουσιακά στοιχεία και γίνονται θύματα βιασμών, ξυλοδαρμού και εγκαταλείπονται από τους συζύγους τους.

Η Lolosoli όμως βρήκε στήριξη στο πρόσωπο άλλων γυναικών που έχουν κακοποιηθεί. Έτσι το 1990 η Lolosoli, μαζί με 14 ακόμη γυναίκες που έχουν επιβιώσει ύστερα από βιασμούς και ξυλοδαρμούς, ενώθηκαν σε μια κοινή προσπάθεια να δημιουργήσουν τη ζωή που θέλουν. Όλες οι γυναίκες που δημιούργησαν το Umoja είχαν πέσει θύματα βιασμού από βρετανούς στρατιώτες που εκπαιδεύονταν στην περιοχή.

Η ζωή στο χωριό Umoja

Με την πάροδο του χρόνου, στο χωριό εντάχθηκαν επιζήσασες ενδοοικογενειακής βίας, γυναίκες που διαφεύγουν από γάμους με άτομα που δεν επιθυμούν, άλλες που διαφεύγουν από γάμους ανδρών με νεαρά κορίτσια, αλλά και γυναίκες που διαφεύγουν από τα χωριά τους για να αποφύγουν τη βάρβαρη παράδοση της κλειτοριδεκτομής.

Οι γυναίκες στο χωριό κερδίζουν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους δουλεύοντας στον τομέα του τουρισμού. Φιλοξενούν ομάδες κατασκηνωτών στα σύνορα του χωριού τους και κατασκευάζουν διάφορα καθημερινά αντικείμενα και κοσμήματα της παράδοσής τους τα οποία πωλούν στους τουρίστες.

«Έχω μάθει να κάνω πράγματα εδώ που οι γυναίκες κανονικά απαγορεύεται να κάνουν. Επιτρέπεται να βγάζω τα δικά μου λεφτά όταν ένας τουρίστας αγοράζει μερικές από τις χάντρες μου. Νιώθω πολύ περήφανη» αναφέρει η Nagusi, μια μητέρα πέντε παιδιών.

Οι εχθροί του χωριού

Οι γυναίκες του Umoja είναι επίσημα ιδιοκτήτριες του χωριού τους, αφού αγόρασαν τη γη από την κυβέρνηση της Κένυας.

Ωστόσο το χωριό βάλλεται από τις πατριαρχικές φυλές της περιοχής που προσπαθούν να πωλούν τουριστικά προϊόντα φθηνότερα για να πλήξουν την οικονομία του Umoja, αλλά και να συκοφαντήσουν τις γυναίκες του χωριού στους τουρίστες ώστε εκείνοι να μη το επισκεφθούν.

Πηγές: The Guardian, girltalkhq.com, INSH

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις