Η πολιτική αναταραχή για ένα ύποπτο κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο που ίπταται πάνω από τις ΗΠΑ, όπως έγινε γνωστό το Σάββατο (04/02), δεν εκτροχίασε απλώς την προγραμματισμένη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στο Πεκίνο, αλλά απειλεί επίσης να ανατρέψει τις προσπάθειες των δύο χωρών να σταθεροποιήσουν μία όλο και πιο δύσκολη σχέση.
Πάντως, η αντίδραση των ΗΠΑ σε αυτό που φαίνεται να είναι μια άκαιρη αποστολή κατασκοπείας θα έχει παρατεταμένες συνέπειες για τις προσπάθειες σταθεροποίησης των δεσμών, που ήδη βρίσκονται κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, όπως επισημαίνει το Reuters. Ορισμένοι Αμερικανοί νομοθέτες απαιτούν από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να θέσει την Κίνα προ των ευθυνών της γι' αυτό που αξιωματούχοι αποκαλούν ως «απαράδεκτη παραβίαση της αμερικανικής κυριαρχίας».
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος ανέβαλε ένα ταξίδι που επρόκειτο να αρχίσει την Παρασκευή, δήλωσε ότι θα είναι έτοιμος να επισκεφθεί το Πεκίνο «όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν», αλλά η αμερικανική κυβέρνηση είναι δύσκολο να δώσει σύντομα το «πράσινο φως» γι' αυτό το ταξίδι, αν η Κίνα δεν κάνει σοβαρές πράξεις καλής θέλησης, όπως δήλωσαν πολιτικοί αναλυτές. Μάλιστα, ο Ντάνιελ Ράσελ, ο κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ για την Ασία υπό τον πρώην Πρόεδρο της χώρας, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι το «γελοίο άλλοθι» της Κίνας ότι το αερόστατο ήταν «ένα παραστρατημένο μετεωρολογικό μπαλόνι», δεν βοήθησε και πολύ. «Αυτό το περιστατικό έχει θολώσει την ατμόσφαιρα και έχει σκληρύνει τις θέσεις και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι δύο πλευρές μπορούν να αναστήσουν επιτυχώς τη δυναμική του Μπαλί», πρόσθεσε ο Ντάνιελ Ράσελ, αναφερόμενος στη συνάντηση του Νοεμβρίου μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Κινέζου ηγέτη, Σι Τζινπίνγκ, στην Ινδονησία, όπου συμφώνησαν να αυξήσουν τις επικοινωνίες.
Επισημαίνεται ότι οι σχέσεις μεταξύ των υπερδυνάμεων έχουν φθαρεί τα τελευταία χρόνια και έφτασαν στο χειρότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών τον περασμένο Αύγουστο, όταν η – τότε – Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, επισκέφθηκε την Ταϊβάν, γεγονός που ώθησε το Πεκίνο να διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στο νησί που διεκδικεί η Κίνα. Έκτοτε, η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε ότι ελπίζει να υπάρξει το έδαφος για την ανάπτυξη διμερών σχέσεων και να διασφαλίσει ότι η αντιπαλότητα δεν θα εξελιχθεί σε σύγκρουση.
Παρ' όλα αυτά, οι Ρεπουμπλικάνοι που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων επεξεργάζονται ήδη τρόπους διερεύνησης πιθανών απειλών από τον κορυφαίο γεωπολιτικό αντίπαλο των ΗΠΑ, δηλαδή την Κίνα, και έσπευσαν να ασκήσουν πίεση στον Τζο Μπάιντεν σχετικά με το αερόστατο, διερωτώμενοι πώς του επετράπη να εισέλθει στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ.
Εκκλήσεις για κατάρριψη του μπαλονιού
Ο Μάικλ Μακ Κολ, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ζήτησε την Παρασκευή (03/02) να μάθει γιατί η κυβέρνηση δεν κατέρριψε το αερόστατο, κατηγορώντας τον Αμερικανό Πρόεδρο ότι έτσι επέτρεψε να αποτελέσει «άμεση και συνεχιζόμενη απειλή εθνικής ασφάλειας για την πατρίδα των ΗΠΑ». Βέβαια, η Κίνα έχει συχνά διαμαρτυρηθεί για την επιτήρηση του αυξανόμενου στρατού της από αμερικανικά πλοία και αεροσκάφη, αν και οι επιχειρήσεις αυτές τα τελευταία χρόνια διεξάγονται από ευρέως αναγνωρισμένα διεθνή ύδατα και εναέριο χώρο.
Το κλίμα στην Κίνα σχετικά με το αερόστατο ήταν επίσης ιδιαίτερο. Η κυβέρνηση εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι ένα «μπαλόνι» που χρησιμοποιείται για πολιτικούς μετεωρολογικούς και άλλους επιστημονικούς σκοπούς, είχε παραστρατήσει. Ωστόσο, ορισμένοι Κινέζοι σχολιαστές ήταν καυστικοί για την αντίδραση των ΗΠΑ. «Αν ο Μπλίνκεν ακύρωνε το ταξίδι του στο Πεκίνο εξαιτίας του αερόστατου, θα θεωρούσα ότι το χρησιμοποιεί ως δικαιολογία για να κάνει αυτό που ήθελε να κάνει ούτως ή άλλως, δηλαδή να μην επισκεφθεί την Κίνα», δήλωσε ο Ζου Φενγκ, εκτελεστικός κοσμήτορας της Σχολής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Ναντζίνγκ, μιλώντας πριν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοινώσει την ακύρωση του ταξιδιού του Άντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο.
Πάντως, αν ο Άντονι Μπλίνκεν είχε προχωρήσει στην επίσκεψη, πιθανότατα θα είχε προκαλέσει πιο έντονες επικρίσεις για την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σχετικά με το ότι η προσέγγισή της απέναντι στην Κίνα ήταν αδύναμη, με τους αναλυτές να τονίζουν τη διακομματική υποστήριξη που υπάρχει στο Κογκρέσο για μια σκληρή γραμμή απέναντι στο Πεκίνο.
{https://youtu.be/WglPIjZeC58}
Δεύτερο «κατασκοπευτικό» μπαλόνι από τη Λατινική Αμερική σύμφωνα με το Πεντάγωνο
Ένα δεύτερο κινεζικό «κατασκοπευτικό» αερόστατο φέρεται να πετούσε πάνω από τη Λατινική Αμερική, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή (03/02), την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ανέβαλε την επίσκεψή του στην Κίνα μετά την εισβολή ενός κινεζικού μπαλονιού στον αμερικανικό εναέριο χώρο.
«Βλέπουμε αναφορές για ένα αερόστατο που διασχίζει τη Λατινική Αμερική», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Πατ Ράιντερ, μία ημέρα μετά τον εντοπισμό του πρώτου μπαλονιού στον ουρανό των ΗΠΑ, και πρόσθεσε: «Εκτιμούμε τώρα ότι πρόκειται για άλλο ένα κινεζικό αερόστατο επιτήρησης».
Το Πεντάγωνο, πάντως, δεν διευκρίνισε την ακριβή τοποθεσία του αερόστατου, αλλά ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο CNN ότι δεν φαίνεται να κατευθύνεται επί του παρόντος προς τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον «Guardian».
Υπενθυμίζεται ότι ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι μίλησε με τον Γουάνγκ Γι, τον κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας, και «κατέστησε σαφές ότι η παρουσία αυτού του αερόστατου επιτήρησης στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ αποτελεί σαφή παραβίαση της κυριαρχίας των ΗΠΑ και του διεθνούς δικαίου».
Από την πλευρά της, η Κίνα ζήτησε συγγνώμη για την παρουσία του αερόστατου στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, ισχυριζόμενη ότι επρόκειτο για μετεωρολογικό μπαλόνι που είχε εκτραπεί από την πορεία του, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν πίστεψαν αυτή την εξήγηση. Μάλιστα, σε ερώτηση σχετικά με το αερόστατο, το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε την Παρασκευή (03/02): «Η κινεζική πλευρά εκφράζει τη λύπη της για την ακούσια είσοδο του αερόστατου στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα αερόστατο που χρησιμοποιείται για ερευνητικούς, κυρίως μετεωρολογικούς, σκοπούς. Το αερόστατο παρέκκλινε κατά πολύ από την προγραμματισμένη πορεία του».
Μία μεταγενέστερη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε, παρ' όλα αυτά, ότι ορισμένοι πολιτικοί και μέσα μαζικής ενημέρωσης στις ΗΠΑ εκμεταλλεύονται το περιστατικό για να «δυσφημίσουν» την Κίνα.
{https://youtu.be/IEil5ewoWL0}
Αποποίηση ευθύνης
Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.