Ο Τραμπ «τορπιλίζει» τις εμπορικές συζητήσεις – Αμερικανικά υποβρύχια πλησίασαν νησιά που διεκδικεί η Κίνα

Πρώιμο και σχετικά άδοξο τέλος φαίνεται πως θα λάβουν οι κρίσιμες εμπορικές συζητήσεις μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, καθώς δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά αναφέρθηκε  πως τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου έπλευσαν  κοντά σε νησιά που διεκδικεί η Κίνα στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Η ανακοίνωση έκανε αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters, σε μια κίνηση που προκάλεσε άμεσα την αντίδραση του Πεκίνου, το οποίο εξέφρασε την οργή του, ενώ λίγο νωρίτερα είχε εκφράσει την ελπίδα να έχουν ένα καλό αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις για το εμπόριο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, ο πιο πρόσφατος γύρος των οποίων μόλις άρχισε στο Πεκίνο.

Ο αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, διευκρίνισε στο Reuters ότι τα δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά έπλευσαν εντός 12 ναυτικών μιλίων σε ύφαλο στις διαφιλονικούμενες Νήσους Σπάρτλι.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Χουά Τσουνγίνγκ εξέφρασε άμεσα την οργή του Πεκίνου για τα δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία που έπλευσαν κοντά στα νησιά αυτά στην Νότια Σινική Θάλασσα, σημειώνοντας στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι τα αμερικανικά πλοία εισήλθαν στα ύδατα αυτά χωρίς την άδεια της Κίνας.

Ωστόσο προηγουμένως κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου η Χουά Τσουνγίνγκ είχε εκφράσει την ελπίδα να υπάρξουν καλά αποτελέσματα από τις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο, οι σχέσεις των οποίων είναι τεταμένες τον τελευταίο καιρό, στον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων που άρχισε τώρα στο Πεκίνο.

Η επιχείρηση αυτή των αμερικανικών πολεμικών πλοίων ήταν η πιο πρόσφατη προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, προσπάθειες του Πεκίνου να περιορίσει την ελεύθερη στη ναυσιπλοΐα στα στρατηγικής σημασίας ύδατα του διαφιλονικούμενου αρχιπελάγους, όπου δραστηριοποιείται το ναυτικό της Κίνας, της Ιαπωνίας και ορισμένων χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας.

(ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις