Ώρα μηδέν για μη περικοπή συντάξεων και παροχές – Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση του EWG

  • Στις 12 ώρα Ελλάδα η κρίσιμη συνεδρίαση
  • Aισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί συμφωνία και σε επίπεδο Ευρωζώνης
  • Θετικά τα μηνύματα από το Βερολίνο για τη μη περικοπή των συντάξεων
  • Τη Δευτέρα το κρίσιμο Eurogroup για τη μη περικοπή των συντάξεων

Ο ελληνικός προϋπολογισμός, στην τελική του μορφή, συμπεριλαμβανομένων των θετικών μέτρων και της μη εφαρμογής των περικοπών στις συντάξεις αναμένεται να συζητηθεί στο σημερινό EuroWorking Group που ξεκινά στις 12 ώρα Ελλάδας.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές που συνομίλησαν με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ελληνικές αρχές έχουν ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις τους σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό περιθώριο που προβλέπεται να έχει η Ελλάδα για να εφαρμόσει τα θετικά μέτρα και αυτό υπολογίζεται “κοντά” στα 900 εκατ., ενώ ιδιαίτερη σημασία έχουν για την ευρωπαϊκή πλευρά το είδος των μέτρων που έχει επιλέξει να εφαρμόσει η κυβέρνηση “κατά προτεραιότητα”, προκειμένου να έχουν τόσο αναπτυξιακό όσο και κοινωνικό χαρακτήρα.

Το μομέντουμ άλλωστε φαίνεται ότι είναι με την ελληνική πλευρά και το αίτημά της να επιτευχθεί η μη περικοπή των συντάξεων, με την Κομισιόν και κορυφαίους παράγοντες των Βρυξελλών να εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι θα βρεθεί τελικά η «χρυσή τομή». Θολή παραμένει όμως η βούληση της Γερμανίας, η οποία αναμένεται να αποτελέσει σημείο κλειδί για την τελική «έκβαση» των αποφάσεων.

Μάλιστα, ήδη στην έκθεση της για την πορεία των οικονομιών της Ευρώπης η Κομισιόν αποτυπώνει την εκτίμηση ότι ακόμη και αν ακυρωθεί η μείωση των συντάξεων η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2019, ενώ με τις περικοπές των συντάξεων το πρωτογενές πλεόνασμα θα έφτανε το 3,9% δίνοντας υπερπλεόνασμα περίπου 750 εκ ευρώ.

Aισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί συμφωνία και σε επίπεδο Ευρωζώνης

Για το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων ελληνικών αρχών και Επιτροπής αναμένεται να ενημερωθούν σήμερα οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο EuroWorking Group που συγκαλείται για την προετοιμασία του Eurogroup της Δευτέρας. Εν όψει της συνεδρίασης, ευρωπαϊκές πηγές που εμπλέκονται στη διαδικασία εξέφραζαν την αισιοδοξία τους ότι θα επιτευχθεί συμφωνία και σε επίπεδο Ευρωζώνης, μετά και τα θετικά σήματα που εξέπεμψε το Βερολίνο τις προηγούμενες ημέρες.

Τη Δευτέρα το κρίσιμο Eurogroup για τη μη περικοπή των συντάξεων

Υπενθυμίζεται ότι το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας έχει ως βασικό θέμα την εμβάθυνση της Ευρωζώνης και η Ελλάδα θα συζητηθεί “εάν κριθεί απαραίτητο”, όπως σημείωνε αρμόδια πηγή, δεδομένου ότι δυο μέρες μετά, στις 21 Νοεμβρίου, η Επιτροπή θα ανακοινώσει επίσημα τη γνώμη της για όλα τα προσχέδια των προϋπολογισμών των κρατών-μελών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις