Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι: Κινδυνεύει ο κλάδος, υπάρχει ανάγκη υλοποίησης αναπτυξιακών μέτρων

Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι: Κινδυνεύει ο κλάδος, υπάρχει ανάγκη υλοποίησης αναπτυξιακών μέτρων

Των κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ελληνικές παραγωγικές φαρμακοβιομηχανίες, προκειμένου να ανακοπεί η εξοντωτική, όπως τη χαρακτηρίζουν, άμεση και έμμεση φορολόγηση που απειλεί τις ίδιες και το 70% του τζίρου τους.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), ο πολύ υψηλός φόρος των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με το ύψος των οικονομικών μέτρων clawback (υποχρεωτική επιστροφή της υπέρβασης της κλειστής φαρμακευτικής δαπάνης) και rebate (υποχρεωτική έκπτωση στο κράτος) έχουν ως αποτέλεσμα την εποβάρυνση παραγωγής φαρμάκων στη χώρα μας, ενώ παράλληλα καθίσταται αδύνατη «όχι μόνο η υγιής επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά και η η ίδια τη βιωσιμότητα των παραγωγικών μονάδων της φαρμακοβιομηχανίας».

Η ΠΕΦ επισημαίνει στην ανακοίνωσή της πως οι εκπρόσωποι αυτού του σημαντικού παραγωγικού κλάδου εμφανίζονται απαισιόδοξοι υπό τις παρούσες συνθήκες και θεωρούν ορατό «τον κίνδυνο απαξίωσης ενός κλάδου που προσφέρει σημαντικές προστιθέμενες αξίες στην οικονομία και συμβάλλει αποφασιστικά στην απασχόληση», ενώ αναφερόμενη στα rebate και clawback, τονίζει: «Τα ποσά των rebate και clawback στη χώρα μας είναι σχεδόν 400% υψηλότερα από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ποτέ και πουθενά στον κόσμο, τα rebate και clawback δεν εφαρμόστηκαν με τέτοια ένταση και για τόσο μακρύ χρονικό διάστημα».

Παράλληλα, από εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας επισημαίνεται πως: «Η επιβάρυνση στην Ελλάδα των γενοσήμων και των παλαιών φαρμάκων με τεράστια clawback αποτελεί μοναδικό φαινόμενο που δεν απαντάται σε καμία ευρωπαϊκή χώρα», ενώ από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία επισημαίνεται πως τα γενόσημα και τα παλαιά οικονομικά φάρμακα αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την ισορροπία της αγοράς, επισημαίνοντας παράλληλα πως η επιβολή clawback αποτελεί μια άδικη επιβάρυνση.

Σύμφωνα με την ΠΕΦ, η πολιτική που ακολουθείται στο θέμα των γενοσήμων είναι απειλητική τόσο για τον κλάδο, όσο και για τους ΄Ελληνες ασθενείς. Αναφορικά με τη φαρμακοβιομηχανία, υπογραμμίζεται πως «αντιμετωπίζει, έξω από κάθε λογική, το φάσμα της δημιουργίας μιας νέας γενιάς υπερχρεωμένων επιχειρήσεων στους κόλπους της». Οι δε ασθενείς θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις ελλείψεις φαρμάκων, καθώς «σχεδόν 500 κωδικοί παλαιών καταξιωμένων και οικονομικών φαρμάκων κινδυνεύουν με απόσυρση, αφού η διατήρηση τους σε κυκλοφορία είναι πρακτικά αδύνατη».

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, ζητά από την πολιτεία την αύξηση του πολύ χαμηλού προϋπολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, επισημαίνοντας πως σήμερα βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Ακόμα, ζητείται ακόμη η δημιουργία ενός συστήματος, σύμφωνα με το οποίο το clawback θα κατανέμεται δικαιότερα και σύμφωνα με το οποίο κάθε κατηγορία φαρμάκων θα επιβαρύνεται για την υπέρβαση του ορίου της δαπάνης που η ίδια προκαλεί. Τέλος, η ΠΕΦ καλεί τους αρμόδιους να αναλάβουν την υλοποίηση σειράς μέτρων που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στον κλάδο.

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις