Taxisnet: Η διόρθωση λαθών που θα φέρει «μπόνους» εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ 2019

Taxisnet: Η διόρθωση λαθών που θα φέρει «μπόνους» εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ 2019

Ενεργοποιήθηκε στο Taxisnet η δυνατότητα όπου οι φορολογούμενοι μπορούν να προχωρήσουν σε διορθώσεις στο Ε9.

Taxisnet: Ως γνωστό το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ καθρεφτίζει ότι έχει δηλώσει ο κάθε φορολογούμενος στο Ε9 του.

Αν έχουν δηλωθεί λάθος στοιχεία τότε ο φόρος μπορεί να είναι δυσανάλογος με την φορολογική αξία του ακινήτου. Ωστόσο, εάν τα λάθη εντοπιστούν και δηλωθούν τότε η φορολογική διοίκηση επιτρέπει να υπάρξει εκ νέου υπολογισμός του φόρου με νέα εκκαθάριση.

Συγκεκριμένα, μέσω της ηλεκτρονικής υποβολής τροποποιητικής δήλωσης Ε9 στο Taxisnet δηλώνονται τα νέα στοιχεία και εν συνεχεία εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό. Εφόσον από τις αλλαγές προκύπτει μείωση του ΕΝΦΙΑ πάνω από 300 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος καλείται με ηλεκτρονικό μήνυμα να προσκομίσει τα δικαιολογητικά στην εφορία, προκειμένου να ελεγχθούν και να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση.

Οι διορθώσεις λαθών στα Ε9 δεν τιμωρούνται με πρόστιμο 100 ευρώ, μέχρι τουλάχιστον να ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση στις περιοχές όπου ανήκουν τα ακίνητα κάθε ιδιοκτήτη.

Τα πιο διαδεδομένα στην υποβολή δηλώσεων Ε9 σχετίζονται με τα εξής:

Μη ορθή συμπλήρωση στοιχείων για τα κενά ημιτελή κτίσματα, για τα οποία ισχύει έκπτωση 60%.
Σφάλματα στα στοιχεία κτισμάτων σε αγροτεμάχια. Να διευκρινισθεί ότι αν μέσα σε αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία, αποκτά οικοπεδική αξία και ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται.
Λάθη στα εμπράγματα δικαιώματα, καθώς σε πολλές περιπτώσεις δεν δηλώνεται η ψιλή κυριότητα ή η επικαρπία.
Λάθη στα ποσοστά συνιδιοκτησίας, με αποτέλεσμα το μηχανογραφικό σύστημα της ΑΑΔΕ να υπολογίζει τον ΕΝΦΙΑ αυτομάτως με ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%, αντί πχ 50%-50%.
Λάθη στην καταχώρηση βοηθητικών χώρων ως κύριων ή μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου, οπότε υπολογίζεται μεγαλύτερη αξία για τον τελικό ΕΝΦΙΑ.
Εάν κάποιος τροποποιήσει τη δήλωση Ε9, ενώ έχει καταβάλει την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ τότε οι αλλαγές – μειώσεις θα περάσουν στις επόμενες δόσεις, που θα προσδιορισθούν με τη νέα εκκαθάριση.

Τέλος, όσοι διαπιστώσουν ότι οι παραλείψεις ή τα λάθη έχουν γίνει σε δηλώσεις Ε9 προηγούμενων ετών, με αποτέλεσμα η εικόνα της περιουσιακής κατάστασης της 1ης-1-2019 να μην αποτυπώνεται ορθά, θα χρειαστεί να υποβάλουν διορθωτικές δηλώσεις και για τα παλαιότερα έτη.

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις