Μπάιντεν - Μητσοτάκης στο Λευκό Οίκο: «Ηγετικός ο ρόλος της Ελλάδας στο θέμα της Ουκρανίας»

ΑΠΕ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στον Λευκό Οίκο και συναντά τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Έπαινοι από τον Τζο Μπάιντεν για τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην αλληλεγγύη στην Ουκρανία. 

Έφτασε στον Λευκό Οίκο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος 

Ο πρωθυπουργός συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και τους υφυπουργούς Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου. 

Αφού έφτασε στον Λευκό Οίκο, ο Έλληνας πρωθυπουργός κατευθύνθηκε σε μια από τις αίθουσες του επιβλητικού κτιρίου για να υπογράψει το βιβλίο των επισκεπτών. 

Την Τρίτη ο Έλληνας πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στο Κογκρέσο.  

{https://youtu.be/G6NsNos7dxg}

«Ηγετικός ο ρόλος της Ελλάδας στην αλληλεγγύη στην Ουκρανία»

Κατά το καλωσόρισμα του Τζο Μπάιντεν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε: «Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία φανερώνει την απειλή από δεσποτικά καθεστώτα. Θέλω να σας ευχαριστήσω για τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας σ' αυτό το θέμα. Η φιλική σχέση μεταξύ των δύο χωρών είναι σημαντικότερη από ποτέ. Καλωσήρθατε»

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε: «Κύριε πρόεδρε, είναι προνόμιο να βρίσκομαι μαζί σας και να γιορτάζω μαζί σας τα 201 χρόνια από την Ανεξαρτησία. Οι ΗΠΑ εμπνεύστηκαν από την Αθηναϊκή Δημοκρατία και οι Έλληνες εθνοπατέρες από τους Αμερικανούς. Είναι μια ευκαιρία να εκτιμήσουμε το επίπεδο των σχέσεών μας και αναφέρομαι στην αμυντική συνεργασία και στις επενδύσεις. Ο ρόλος της Ελλάδας στην Μεσόγειο είναι σημαντικός ως μια χώρα που ξεπέρασε την οικονομική κρίση και είναι πηγή σταθερότητας στα Βαλκάνια και ευρύτερα. Μπορούμε να κάνουμε πολλά ακόμα μαζί. Αυτά θα συζητήσουμε σήμερα». 

{https://www.youtube.com/watch?v=bInlWfVXNA4&feature=youtu.be}

Δεύτερη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο 

Αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο. Η προηγούμενη ήταν τον Ιανουάριο του 2020, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συναντήσει τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Ο Ερντογάν δεν θα θέσει βέτο για Σουηδία και Φινλανδία»

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός σε συζήτησή του με δημοσιογράφο στο πανεπιστήμιο Georgetown, είχε εκτιμήσει ότι Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν πρόκειται να προχωρήσει στις απειλές του για βέτο.  «Δεν βλέπω ότι είναι στιγμή οποιοσδήποτε να μπλοκάρει τέτοιες αποφάσεις» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτση που είχε με τον δημοσιογράφο David Ignatius, στο Πανεπιστήμιο Georgetown, όταν ρωτήθηκε σχετικά με ενδεχόμενο βέτο του Ερντογάν στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Η απάντησή του μάλιστα καταχειροκροτήθηκε από τους παριστάμενους.

«Περιμένω ότι το ζήτημα θα λυθεί σύντομα. Δεν βλέπω ότι είναι στιγμή οποιοσδήποτε να μπλοκάρει τέτοιες αιτήσεις . Δείτε την Σουηδία είναι ουδέτερη εδώ και 200 χρόνια, δεν ενεπλάκη ούτε καν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όμως τώρα εγκαταλείπει αυτή την πολιτική. Νομίζω ότι θα γυρίσει εναντίον της Τουρκίας αν κάνει μια τέτοια κίνηση. Το βρίσκω λάθος τακτικά. Δεν νομίζω ότι θα συμβεί».

Ερωτώμενος για το αν μια χώρα που στέκεται απέναντι σε μια τέτοια απόφαση έχει θέση στο ΝΑΤΟ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Δεν υπάρχει τρόπος για μια χώρα να βγει από το ΝΑΤΟ, είναι πρόβλημα. Μπορεί μόνο να βγει εθελοντικά. Όμως όταν είσαι μέλος μιας συμμαχίας πρέπει να συμμορφώνεσαι με τους κανονισμούς της. Και δυστυχώς τέτοιοι υπεροργανισμοί στηρίζονται στην ομοφωνία. Πάντα υπάρχει κάποιος που μπλοκάρει αποφάσεις και μας βάζει σε πολύ δύσκολη θέση. Όταν όμως μιλάμε για μια στρατιωτική συμμαχία, είναι πολύ μεγαλύτερο από τις διαφορές μας, όταν μιλάμε για την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, το τελευταίο που χρειάζεται το ΝΑΤΟ είναι ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Δεν είναι αυτή η ώρα για επιθετικές κινήσεις ή αναθεωρητικές σκέψεις, ας βρούμε ένα πλαίσιο διαλόγου αλλά ας μην εμπλακούμε σε δραστηριότητες που προβοκάρουν. Και τις τελευταίες εβδομάδες είχαμε συνέχεια υπερπτήσεις που είναι απαράδεκτες, δεν μπορούμε να έχουμε ένα μέλος του ΝΑΤΟ που συνεχώς κάνει κινήσεις εναντίον ενός άλλου. Ας συμφωνήσουμε ότι δεν θα προκαλούμε ο ένας τον άλλον».

 

 

#ΤΖΟ_ΜΠΑΙΝΤΕΝ #ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΛΕΥΚΟΣ_ΟΙΚΟΣ #ΗΠΑ #ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις