Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Ο Ερντογάν έχει εμμονή με την Ελλάδα - Αβάσιμα και έωλα τα τουρκικά αιτήματα (βίντεο)

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Ο Ερντογάν έχει εμμονή με την Ελλάδα - Αβάσιμα και έωλα τα τουρκικά αιτήματα (βίντεο)

«Η Ελλάδα δεν εκφοβίζεται από κανέναν» ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Ερντογάν, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. 

Ο πρωθυπουργός έδωσε σαφείς απαντήσεις στις «αβάσιμες και αίολες» διεκδικήσεις του τούρκου προέδρου. Στο «μενού» της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη ήταν η κλιματική κρίση, ο πόλεμος στην Ουκρανία και το Κυπριακό.

Στο ξεκίνημα της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα κατά του αυταρχισμού και αναφέρθηκε στην ξεκάθαρη θέση της ΕΕ υπέρ της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή. «Είναι επιτακτική ανάγκη να μην πετύχει η ρωσική εισβολή, για να στείλουμε μήνυμα και σε άλλα αυταρχικά καθεστώτα» υπογράμμισε.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση από τον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο. «Πρέπδει να απεξαρτηθούμε από το ρωσικό αέριο» σημείωσε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους πολίτες.

Φυσικά δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο Κυπριακό: «Η Ουκρανία δεν είναι η μόνη χώρα που δέχεται επίθεση. Οι Κύπριοι ζουν σε ένα διχοτομημένο νησί. Η Άγκυρα απομονωμένη και μόνη στη διεθνή κοινότητα συνεχίζει να επιμένει με απαράδεκτες αιτήσεις για λύση που θα βασίζεται σε δύο κράτη. Η Ελλάδα στηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες για την ενέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να ξεχνά ότι η Τουρκία συνεχίζει τις παραβιάσεις τις θαλάσσιας ζώνης της Κύπρου».

Όσον αφορά την Τουρκία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ¨Αγκυρα χρησιμοποιεί φιλοπολεμική γλώσσα και έχει εμμονή με την Ελλάδα, όπως φαίνεται και από τις καθημερινές προκλητικές δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων. Χαρακτήρισε αβάσιμα και αίολα τα αιτήματα της Τουρκίας σχετικά με τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και επανέλαβε ότι «η Ελλάδα δεν εκφοβίζεται από κανέναν».

«Η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα με casus belli, ενώ ενισχύει την ένταση και διεξάγει τεράστια εκστρατεία παραπληροφόρησης. Αυτές οι πράξεις υπονομεύουν τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», επεσήμανε.

«Ποτέ δεν θα συμβιβαστώ όσον αφορά τα ζητήματα εθνική κυριαρχίας» ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης. «Κόκκινη γραμμή για εμάς είναι η κυριαρχία στο Αιγαίο».

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον τουρκικό λαό επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για εσάς».

Από τον Μάρτιο του 2020, η Τουρκία εργαλειοποιεί τις μεταναστευτικές ροές, υπογράμμισε ακόμη ο πρωθυπουργός. «Σώσαμε πάνω από 130 ανθρώπους από δύο βάρκες χθες» παρατήρησε, λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στο Αιγαίο.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε ακόμη για την κλιματική αλλαγή, ενώ αναφέρθηκε και στα Μάρμαρα του Παρθενώνα, ξεκαθαρίζοντας ότι, όσο κι αν χρειαστεί, θα επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού από το βήμα του ΟΗΕ:

{https://www.youtube.com/watch?v=nN4FLicViNE}

 

#ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΟΗΕ #ΟΜΙΛΙΑ #ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ #ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις