Τζανακόπουλος για Σκοπιανό: Ο Τσίπρας θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης αν δεν ψηφίσουν οι ΑΝΕΛ

  • Διέψευσε για ακόμη μια φορά τα όσα λέγονται περί τέταρτου μνημονίου
  • Χαρακτήρισε άθλιες τις φήμες περί ανταλλαγής χρέους και λύσης στο Μακεδονίκό
  • Επίθεση σε ΝΔ και Κυριάκο Μητσοτάκη
  • «Κρίσιμο το αυριανό Eurogroup»

Άθλιες χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τις φήμες περί ανταλλαγής χρέους και λύσης στο Μακεδονικό, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, πραγματοποιώντας παράλληλα επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατηγορώντας τον ότι ενώθηκε με τις ακροδεξιές δυνάμεις της ΠΓΔΜ. «ΝΔ και VMRO όχι μόνο αγνοούν την ιστορική τους ευθύνη για τη διαιώνιση του προβλήματος αλλά σήμερα, υπό την ηγεμονία ακροδεξιών ομάδων στο εσωτερικό τους, προσπαθούν να παίξουν το χαρτί του διχασμού ανάμεσα σε δήθεν πατριώτες και δήθεν προδότες», σημείωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ΝΔ δεν θα ακολουθήσει την ηγεσία της και μερίδα του τύπου που υποστηρίζει τη χρυσαυγίτικη μετάλλαξη του ιστορικού κόμματος της κεντροδεξιάς. Οι προβοκατόρικες ενέργειες των τελευταίων ημερών δεν μπορούν να δημιουργήσουν εικόνα εθνικού διχασμού. Η σιωπή του κ. Μητσοτάκη συνεπάγεται ότι τα περιθωριακά περιστατικά των τελευταίων ημερών οργανώνονται κατ’εντολήν και με την πλήρη κάλυψή του. Με τη στάση του νομιμοποιεί αντικειμενικά τη φασιστική ρητορεία και πρακτικές. Είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τον ακροδεξιό εκφυλισμό της ΝΔ», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών, είπε ότι Ελλάδα και ΠΓΔΜ εγκαινιάζουν μια νέα εποχή φιλίας και συνεργασίας μεταξύ τους αλλά και για το σύνολο της Βαλκανικής. «Το Κοινοβούλιο της γείτονος κυρώνει σήμερα τη Συμφωνία κάνοντας το 1ο από τα προβλεπόμενα βήματα για τη θέση της σε ισχύ. Για την ελληνική κυβέρνηση, η συμφωνία συνιστά πράξη ευθύνης και πατριωτισμού που αποκαθιστά την ιστορική πραγματικότητα. Και απαντά στις ανάγκες του ελληνικού λαού που στην μεγάλη του πλειοψηφία διαχρονικά επιθυμεί την ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία ανάμεσα στις χώρες των Βαλκανίων» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός, ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος να προκαλέσει την διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, εάν κρίνει ότι αυτό είναι χρήσιμο, θα το πράξει. Ακολούθως κι έπειτα από διευκρινιστικές ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών ανέφερε ότι πράγματι «και θα ζητήσουμε και θα λάβουμε ψήφο εμπιστοσύνης εφόσον δεν στηρίξουν την συμφωνία για το Σκοπιανό οι Ανεξάρτητοι Έλληνες».

Προηγουμένως βεβαίως ο κ. Τζανακόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Συμφωνία θα περάσει από την ελληνική Bουλή με μία διευρυμένη πατριωτική πλειοψηφία. Άσκησε κριτική στο ΚΙΝΑΛ για την στάση του απέναντι στην Συμφωνία, χαιρέτισε τις θέσεις του Ποταμιού και ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να απαντήσει πότε είναι εσωτερικού και πότε εξωτερικού.

Κρίσιμο το αυριανό Eurogroup

Στη συνέχεια, μίλησε για το κρίσιμο Eurogroup και διέψευσε για ακόμη μια φορά τα όσα λέγονται περί τέταρτου μνημονίου. «Η λειτουργία του μηχανισμού παρακολούθησης της ελληνικής οικονομίας για την περίοδο μετά το πρόγραμμα δεν προβλέπει μέτρα, δεν συνδέεται με χρηματοδότηση και εκταμιεύσεις, δεν προβλέπει κανενός είδους καταναγκασμό και δεν έχει ουδεμία σχέση με το μηχανισμό πειθάρχησης των μνημονίων», διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η απόφαση είναι αυτό του Eurogroup της 15/06/2017: Ανώτατο ετήσιο όριο ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών στο 15% του ΑΕΠ και προσδιορισμό μέτρων που καθιστούν το χρέος βιώσιμο στο βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο-και μακροπρόθεσμο επίπεδο», σημείωσε.

Όπως είπε, «κοινά αποδεκτό κριτήριο για όλους τους εμπλεκόμενους στις συζητήσεις είναι η λύση να είναι πειστική για τις αγορές και να εμπεδώσει το αξιόχρεο της Ελλάδας δηλαδή να αποτελέσει την τελευταία πράξη για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας». «Πολλοί έχουν σπεύσει να διασπείρουν φήμες περί δήθεν συναλλαγής της κυβέρνησης με αντικείμενο το Μακεδονικό για να εξασφαλιστεί λύση στο χρέος. Οι φήμες αυτές φανερώνουν την άγνοια για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι θεσμοί και οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος και συμπλήρωσε: «Κυριότερα όμως φανερώνει ότι έχουν αποδεχθεί ότι η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει θετική ρύθμιση για το χρέος και σπεύδουν τώρα να απομειώσουν αυτήν την επιτυχία. Αφού εξαντλήθηκε η κινδυνολογία περνάνε στο σύμπαν του παραλογισμού και του ανορθολογισμού. Τους ευχόμαστε καλά ξεμπερδέματα».

Διαβάστε ολόκληρη την είδηση πατώντας εδώ
To koytsompolio.gr είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης και παρουσίασης συνοπτικών ειδήσεων και άρθρων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους. Η συλλογή, ταξινόμηση και ανάρτηση των συνόψεων των ειδήσεων/άρθρων στον Ιστότοπο γίνεται αυτόματα μέσω της τεχνολογίας RSS. Γι' αυτό το λόγο, δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των άρθρων που δημοσιεύονται ούτε για το πως θα χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες αυτές από τους χρήστες. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις