Π. Κουρουμπλής: Η Ευρώπη είναι ένας υπνοβάτης που οδηγείται στο γκρεμό

Π. Κουρουμπλής: Η Ευρώπη είναι ένας υπνοβάτης που οδηγείται στο γκρεμό

«Η Ευρώπη είναι ένας υπνοβάτης που οδηγείται στο γκρεμό και παρότι καταλαβαίνει τον γκρεμό δεν έχει δυνάμεις αναχαίτισης αυτής της κατεύθυνσης» επισήμανε απόψε ο τέως υπουργός και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά την διάρκεια εκδήλωσης- συζήτησης για την Ευρώπη και την επόμενη ημέρα της, μετά τις Ευρωεκλογές, στην αίθουσα του Σωματείου "Παναγία Σουμελά" στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

"Όλοι αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη και πού αυτή οδηγείται. Ο ευρωσκεπτικισμός έχει πυροδοτηθεί σε επικίνδυνα πλέον επίπεδα. Δηλαδή απειλείται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα από καταστάσεις που μπορεί να αποδειχθούν ανεξέλεγκτες, διότι η Ευρώπη θυμίζει-για όσους μελετούν και διαβάζουν-μεσοπόλεμο. Μέρες μεσοπολέμου. Απέναντι σ΄ αυτά τα μεγάλα και αδήριτα ερωτήματα για το πού πάει αυτή η Ευρώπη με τις πολιτικές επιλογές που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια κι άφησε στα αζήτητα εκατομμύρια ανθρώπους , η όποια ανάπτυξη κι αν έγινε, τους προσπέρασε και τους άφησε σε θύλακες απόγνωσης. Κι έτσι έχουμε την διόγκωση των ακραίων επιλογών. Εμείς θέλουμε να συζητήσουμε αν υπάρχει άλλος δρόμος ...Υπάρχει άλλος δρόμος ή θα γίνουμε οι μοιραίοι ; " ήταν το ερώτημα που έθεσε στην έναρξη της συζήτησης ο κ Κουρουμπλής.

Αναφερόμενος στην επόμενη των ευρωεκλογών ο τέως υπουργός  τόνισε πως αν μπορέσουν οι δυνάμεις του σήμερα αντιλαμβανόμενες τις ιστορικές τους ευθύνες να συνεννοηθούν...Γιατί υπάρχει κι αυτό το ζήτημα...Δυστυχώς κάθε χώρος, είπε, θεωρεί ότι κατέχει την μοναδική αλήθεια . Αν ξεπεραστεί αυτή η εμμονή και δεν μπορέσουμε να βρούμε έναν κοινό τόπο...Να καταρτίσουμε ένα αφήγημα καινούριο, πειστικό που να κεντρίσει και να κεντρώσει τον προβληματισμό και την σκέψη των πολιτών στην Ευρώπη ότι υπάρχει αφενός άλλος δρόμος κι αφετέρου εφικτός. Και είναι ικανός (αυτός ο δρόμος) να απαντήσει στα μεγάλα και αδήριτα ερωτήματα των Ευρωπαίων πολιτών για μια Ευρώπη των λαών της αλληλλοαποδοχής, μια Ευρώπη με γεωπολιτική στρατηγική με θεσμούς κοινωνικούς , ικανούς να αναχαιτίζουν την διεύρυνση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων , μια Ευρώπη που θα συγκρούεται με τις κοινωνικές διακρίσεις και θα οραματίζεται μια κοινωνία βιοκεντρική χωρίς ρατσισμούς κι αποκλεισμούς".

Πριν από την συζήτηση ο κ. Κουρουμπλής έκανε δηλώσεις σε δημοσιογράφους για την τρέχουσα επικαιρότητα κι όταν ρωτήθηκε για την στάση του ΚΙΝΑΛ και της κας Γεννηματά στην πρόταση για προοδευτική συμμαχία απάντησε : "Η ζωή έχει αποδείξει πολλές φορές ότι έχει μέσα της και σκληρότητα όταν δεν την διαβάσεις καλά. Και επειδή εμείς που βρισκόμαστε σ αυτό το χώρο ξέρουμε  ποιο ήταν το τέλος του μεγάλου κόμματος του Ελ. Βενιζέλου, ξέρουμε ποιο ήταν το τέλος της Ενώσεως Κέντρου του 53% και δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ μετά από διάφορους κύκλους βρίσκεται σε κείνη την μοίρα. Η όποια επιβίωσή του συνδέεται, κατά την δική μου εκτίμηση με την συμπόρευση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ οριοθέτησε τον εαυτό του ως εκ τούτου παραμένει χώρος για το ΚΙΝΑΛ . Όταν όμως το ΚΙΝΑΛ φεύγει απ την γραμμή του ιστορικού του ηγέτη, ο οποίος ουδεμία φορά είπε ότι "ο στρατηγικός μας στόχος είναι η Αριστερά" ακόμα και το '90 που η Αριστερά διέπραξε εκείνο το μεγάλο λάθος να συμμαχήσει με το Μητσοτάκη... Ο Ανδρέας Παπανδρέου πάντα σταθερά κι αδιαπραγμάτευτα έλεγε ότι ο στρατηγικός μας στόχος είναι η ήττα της δεξιάς. Σήμερα λοιπόν φοβούμαι στη λογική κάποιων εμμονών οδηγούμεθα να φέρουμε όχι μόνο την νεοφιλελεύθερη ΝΔ που την καταλαμβάνει αλλεργία όταν ακούει για κοινωνικό κράτος και κοινωνικές υποδομές αλλά να φέρουμε πίσω στην Ελλάδα την οικογενειοκρατία. Θέτω ένα απλό ερώτημα. Η ΝΔ δεν έχει κανέναν άνθρωπο  να κατεβάσει δήμαρχο Αθηναίων , ούτε να κάνει επίτροπο? Ούτε να κάνει πρωθυπουργό? Να γυρίσουμε πίσω σ αυτήν την λογική?

Για την Novartis και τις τελευταίες αναφορές ΝΔ και ΚΙΝΑΛ που μιλούν για σκευωρία... Ο κ Κουρουμπλής είπε ότι και "οι δύο διαπράττουν ένα λάθος. Αμφισβητούμε ότι υπάρχει σκάνδαλο? Αν το αμφισβητούν μπορεί να υποστηρίξουν ότι είναι σκευωρία. Μπορούν όμως να πείσουν έναν πολίτη ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο? Σαράντα δισεκατομμύρια και πλέον πήραν οι πολυεθνικές εταιρείες τα τελευταία 10 χρόνια από την Ελλάδα. Αυτό και μόνο του είναι σκάνδαλο. Κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έκανε την σκευωρία. Μα η έρευνα δεν άρχισε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός κι αν δέχονται ότι διατάξαμε εμείς τις ΗΠΑ. Όλοι ξέρουν στο χώρο αυτό ότι η έρευνα αυτή έχει προϊστορία και πίσω από το '15 που κυβερνάει το ΠΑΣΟΚ, γιατί  η Αμερική έχοντας ορισμένα ζητήματα ανοιχτά με την συγκεκριμένη εταιρεία και με άλλες εταιρείες, έχει ανοίξει η έρευνα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε αρκετές χώρες. Το αγνοούν αυτό?  Είναι μια πραγματικότητα. Ας αφήσουμε την Δικαιοσύνη. Δεν παίρνω θέση, ούτε μπήκα σε ονοματολογίες ...Ας αφήσουμε την Δικαιοσύνη να ερευνήσει  και να δούμε τελικά τι ακριβώς συμβαίνει. Θεωρώ ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες πολύ μεγάλες . Από εκεί και πέρα αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες, αυτό δεν είμαι δικαστής για να το κρίνω..."

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις