Διαμαρτυρία Ευ. Τσακαλώτου για τη συζήτηση των κυβερνητικών εξαγγελιών στο Eurogroup

Διαμαρτυρία Ευ. Τσακαλώτου για τη συζήτηση των κυβερνητικών εξαγγελιών στο Eurogroup

Για την ένταξη της Ελλάδας εμβόλιμα στην ατζέντα του Eurogroup που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες την Πέμπτη διαμαρτυρήθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της "Καθημερινής", ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, θεώρησε σωστό να γίνει μία μικρή συζήτηση για τις παροχές που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο Ζάππειο, παρόλο που η Ελλάδα δεν ήταν στην ατζέντα της συνεδρίασης, δίνοντας στον Έλληνα υπουργό τη δυνατότητα τα εξηγήσει τη λογική των μέτρων.

Ο πρόεδρος του Eurogroup έκρινε έτσι, καθώς οι εκπρόσωποι των θεσμών έστελναν μηνύματα ανησυχίας στους επικεφαλής τους, καταλήγοντας από μία πρώτη επεξεργασία στο συμπέρασμα ότι θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, αναφέρει το enikos.gr

Το γραφείο του κ. Τσακαλώτου ενημερώθηκε για αυτό λίγες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση, όπως συνηθίζεται όταν κάποιο θέμα εισάγεται στην ατζέντα την τελευταία στιγμή, ώστε να μην αιφνιδιαστεί ο αντίστοιχος υπουργός. Η αντίδραση του Έλληνα υπουργού ήταν άμεση. Επικοινώνησε με εκπρόσωπο ευρωπαϊκού θεσμού και με ιδιαίτερα έντονο τρόπο εξέφρασε την αντίθεσή του να μπει εμβόλιμα η Ελλάδα στην ημερήσια διάταξη. Πιέσεις προς την ίδια κατεύθυνση άσκησε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τελικά, πέρασε η άποψη του Σεντένο.

Μετά το τέλος του Eurogroup, στο οποίο εκπροσώπησε την Ελλάδα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, εξέφρασε ανησυχία για την αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων μετά τις εξαγγελίες Τσίπρας και τόνισε ότι, από την πρώτη επεξεργασία των μέτρων, προκύπτει το συμπέρασμα ότι θα υπάρξει σημαντική απόκλιση από τον συμφωνημένο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019.

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις