«Το αλάτι της γης» στην ΕΡΤ1- «Πεντάηχον – Οι νέοι και η παράδοση»

«Το αλάτι της γης» στην ΕΡΤ1- «Πεντάηχον – Οι νέοι και η παράδοση»

Την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020, στις 13:00, ο Λάμπρος Λιάβας και «Το αλάτι της γης» υποδέχονται στην ΕΡΤ1 το «Πεντάηχον», μια δυναμική παρέα από πέντε εξαιρετικούς νέους μουσικούς σ’ ένα γοητευτικό οδοιπορικό στις πολλές και διαφορετικές παραδόσεις του Ελληνισμού.

Σειρά εκπομπών για την ελληνική μουσική παράδοση.
Στόχος τους είναι να καταγράψουν και να προβάλουν στο πλατύ κοινό τον πλούτο, την ποικιλία και την εκφραστικότητα της μουσικής μας κληρονομιάς, μέσα από τα τοπικά μουσικά ιδιώματα αλλά και τη σύγχρονη δυναμική στο αστικό περιβάλλον της μεγάλης πόλης.

Επεισόδιο 2ο: «Πεντάηχον – Οι νέοι και η παράδοση»

Ο Λάμπρος Λιάβας και «Το αλάτι της γης» υποδέχονται το «Πεντάηχον», μια δυναμική παρέα από πέντε εξαιρετικούς νέους μουσικούς, σ’ ένα γοητευτικό Οδοιπορικό στις πολλές και διαφορετικές παραδόσεις του Ελληνισμού. Μαζί τους ταξιδεύουμε από τη Μακεδονία στον Μοριά, από τις Κυκλάδες στα Δωδεκάνησα κι από τη Λέσβο στη Σμύρνη και την Πόλη. Παράλληλα, μεταφέρουν τον απόηχο από τις «μουσικές του κόσμου» που συνταιριάζουν με ελληνικές μελωδίες αλλά και δικές τους συνθέσεις που εμπνέονται από την παράδοση.

Τα μέλη του σχήματος ανήκουν στη νεότερη γενιά παραδοσιακών μουσικών που, αν και γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη μεγάλη πόλη, ανακάλυψαν τις παραδοσιακές μουσικές μέσα από τις σπουδές τους στα μουσικά σχολεία και τα μουσικά πανεπιστήμια, συνδυάζοντας τη συστηματική έρευνα με τη βιωματική εμπειρία μέσα από συνειδητή ενασχόληση και πολύπλευρες δράσεις.

Στο «Πεντάηχον» συμμετέχουν οι: Πάνος Σκουτέρης (κλαρίνο, φλογέρα, τσαμπούνα, γκάιντα, τραγούδι), Χάρης Λύγκος (βιολί), Αγγελική Παρδάλη (σαντούρι, τραγούδι), Παναγιώτης Σταθάκης (λαούτο) κα Κώστας Καραμέσιος (κρουστά).

Χορεύουν οι: Σπύρος Ατσικβάσης, Γρήγορης Γρηγορίου, Μιχάλης Σταυρινός και Θωμάς Χατζηγιαννάκης (μέλη του Συλλόγου Παραδοσιακών Χορών & Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων «Ο Μόλυβος», επιμέλεια: Γρηγόρης Γρηγορίου) και οι: Ελένη Δουλαπτσή, Ελένη-Μαρία Ζησοπούλου, Πέτρος Καμινιώτης, Δέσποινα Κεντούρη και Θωμάς Κούτρας (μέλη της «Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρίας Έκφρασης και Πολιτισμού» επιμέλεια: Γιώργος Λιάρος).

Έρευνα-κείμενα-παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαΐτης.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης.
Εκτέλεση παραγωγής: FOSS ON AIR.

 

www.ert.gr

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις