Ο παραδοσιακός χαλβάς του μπακάλη και το αδελφάκι του, ο σιμιγδαλένιος, έχουν την τιμητική τους από την Καθαρά Δευτέρα και για όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως ο χαλβάς, σε όλες τις εκδοχές του, είναι η μοναδική επιλογή που έχουμε για να γευτούμε κάτι γλυκό μέσα στη νηστεία.
Οι συνταγές που σας προτείνουμε παρακάτω γίνονται εύκολα και γρήγορα, χωρίς να απαιτούν δυσεύρετα ή ακριβά υλικά και -το πιο σημαντικό- θα γίνουν ανάρπαστες από τα παιδιά.
ΚΡΕΠΕΣ
Υλικά
Για τις κρέπες:
1 ½ φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ½ φλυτζάνι γάλα σόγιας ή βρόμης
1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι αλάτι
½ κουταλάκι ζάχαρη
Λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνι
Για το σερβίρισμα:
Μαύρη σοκολάτα
Τριμμένο μπισκότο digestive
Τριμμένο καρύδι
Μπανάνα κομμένη σε φέτες
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, τη ζάχαρη και το αλάτι.
Προσθέτουμε το γάλα και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να έχουμε έναν χυλό. Αν σχηματιστούν κομπάκια, περνάμε από σίτα.
Αφήνουμε τον χυλό να σταθεί για 10 λεπτά με μισή ώρα.
Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι διαμέτρου 26 cm. και το αφήνουμε να ζεσταθεί.
Αλείφουμε με λίγο λάδι χρησιμοποιώντας ένα πινέλο ή πανάκι.
Όταν το τηγάνι φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία ρίχνουμε μισό φλυτζάνι χυλό και κουνάμε για να απλωθεί.
Μόλις πάρουν χρώμα οι άκρες και ξεκολλήσουν (2-3 λεπτά), γυρνάμε από την άλλη πλευρά.
Τοποθετούμε τις κρέπες σε πιάτο, τη μία πάνω στην άλλη και σκεπάζουμε με πετσέτα.
Σερβίρουμε με τα συνοδευτικά στο τραπέζι.
TIP: Τα υλικά για τον χυλό πρέπει να είναι όλα σε θερμοκρασία δωματίου.
ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΓΡΗΓΟΡΗ
Υλικά
Για τη ζύμη:
200 γρ. σπορέλαιο
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
120 γρ. χυμό πορτοκαλιού
200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
550 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά σούπας baking powder
Για τη γέμιση:
5 πράσινα μήλα
1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού
150 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
100 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
1 κουταλάκι κανέλα
½ κουταλάκι γαρίφαλο
Εκτέλεση
Για τη ζύμη:
Σε ένα μπολ βάζουμε το σπορέλαιο, τον χυμό και το ξύσμα από το πορτοκάλι, τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτουμε το αλεύρι και το baking και ανακατεύουμε με σπάτουλα μέχρι να έχουμε έναν λείο πηχτό χυλό.
Για τη γέμιση:
Τοποθετούμε μια καθαρή πετσέτα σε ένα ευρύχωρο μπολ, με τρόπο ώστε οι άκρες τις πετσέτας να κρέμονται από το χείλος.
Ξεφλουδίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε στο χοντρό του τρίφτη στο μπολ με την πετσέτα.
Κλείνουμε την πετσέτα σαν πουγκί και στύβουμε. Προσοχή, δεν πετάμε ποτέ τον χυμό από τα μήλα – είναι πεντανόστιμος.
Σε στεγνό μπολ βάζουμε το τριμμένο μήλο, το χυμό από το λεμόνι -για να μην μαυρίσει- και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε.
Συναρμολόγηση:
Απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε μια φόρμα διαμέτρου 25 εκατοστών, κατά προτίμηση με αποσπώμενη βάση, και λαδώνουμε ελαφρά.
Απλώνουμε τον μισό χυλό στον πάτο του ταψιού με ένα κουτάλι -δεν χρειάζεται η επιφάνεια να είναι απολύτως επίπεδη.
Σκεπάζουμε με τη γέμιση, αφήνοντας ένα μικρό περιθώριο περιμετρικά για να «κουμπώσει» η υπόλοιπη ζύμη.
Καλύπτουμε με τον υπόλοιπο χυλό με τον ίδιο τρόπο. Αν μείνουν μικρά κενά, δεν ανησυχούμε. Η ζύμη θα απλώσει και θα τα σκεπάσει όσο η μηλόπιτα θα ψήνεται.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 40-50 λεπτά.
Όταν η μηλόπιτα κρυώσει, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και λίγη κανέλα, εφόσον θέλουμε.
ΚΕΙΚ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΧΩΡΙΣ ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΑΙ ΑΥΓΑ
Υλικά
480 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 ½ κουταλάκια γλυκού baking powder
½ κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα
1 βανιλίνη
300 γρ. ζάχαρη
400 γρ. φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκάλι
200 γρ. ηλιέλαιο
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το baking powder, τη μαγειρική σόδα τη βανιλίνη και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Σε άλλο μπολ βάζουμε το ηλιέλαιο, το χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα και τα ανακατεύουμε.
Στο μπολ με τα υγρά προσθέτουμε σταδιακά τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Ρίχνουμε το μείγμα σε λαδωμένη φόρμα -ακόμα καλύτερα αν χρησιμοποιήσετε αντικολλητικό χαρτί- και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, για 45-50 λεπτά.
Αποποίηση ευθύνης
Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.