Η γιορτή των Θεοφανίων ορίζει το τέλος της περιόδου των Χριστουγέννων, η οποία διαρκεί ένα δωδεκαήμερο. Από τις 25 Δεκεμβρίου ως τις 5 Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία σύμφωνα με τις Γραφές οι Τρεις Μάγοι, αποκαλούμενοι και Τρεις Βασιλείς (Reyes) ή Τρεις Σοφοί, επισκέφτηκαν τον νεογέννητο Ιησού και του πρόσφεραν χρυσό, λιβάνι και σμύρνα.
Για τους Ισπανούς η 12η νύχτα (από όπου εμπνεύστηκε και ο Σαίξπηρ την πασίγνωστη κωμωδία του) και η ημέρα που ακολουθεί σημαίνουν την κορύφωση της εορταστικής περιόδου. Το πρωί των Θεοφανίων σε όλα τα ισπανικά σπίτια η ημέρα ξεκινάει με την κοπή του roscón de reyes, της βασιλόπιτας δηλαδή, στην οποία, αντί για φλουρί, οι νοικοκυρές κρύβουν ένα κουκί ή, πιο πρόσφατα, ένα μικροσκοπικό κουκλάκι που αναπαριστά τον Χριστό βρέφος. Εννοείται ότι εκείνος που θα βρει τον Χριστό θα ανταμειφθεί και θα έχει φώτιση και καλή τύχη σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
Να δούμε λοιπόν τι είναι το roscón de reyes. Στην ουσία πρόκειται για ένα γλυκό ψωμί, που συγγενεύει με το δικό μας τσουρέκι, το οποίο ψήνεται σε σχήμα κουλούρας με τρύπα στη μέση και γίνεται αρκετά εύκολα.
Πώς φτιάχνεται:
Υλικά:
Για το προζύμι:
100 γρ. αλεύρι
90 ml γάλα
2 γρ. μαγιά
Για το κέικ:
Τη φλούδα από ένα λεμόνι κι ένα πορτοκάλι (μόνο το εξωτερικό μέρος)
120 ml γάλα
1 ξύλο κανέλλα
2 κουτ. γλ. ρούμι
340 γρ. αλεύρι
7 γρ. μαγιά
90 γρ. ζάχαρη
Ξύσμα από ένα λεμόνι
Το προζύμι που ετοιμάσαμε
2 αυγά
1 πρέζα αλάτι
60 γρ, βούτυρο από το ψυγείο κομμένο σε κύβους
Για τη διακόσμηση:
Ένα αυγό για άλειμμα
Αμύγδαλο φιλέ
Ζαχαρωμένα φρούτα (κεράσια και ό,τι άλλο θέλετε
Εκτέλεση:
Για το προζύμι:
Σε 90 ml χλιαρό γάλα -δεν πρέπει να κάψει- διαλύουμε το αλεύρι και τη μαγιά. Πλάθουμε μέχρι να έχουμε μια μπάλα από σκληρή ζύμη, τοποθετούμε σε μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό σημείο να «ωριμάσει». Η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει από 1.5 ώρα αν η κουζίνα μας είναι ζεστή έως 2 ημέρες, αν βάλουμε τη ζύμη στο ψυγείο για να την χρησιμοποιήσουμε αργότερα.
Για το κέικ:
Σε κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα, την κανέλλα και τις φλούδες των εσπεριδοειδών. Μόλις το μείγμα πάρει μια βράση το κατεβάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Σουρώνουμε.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη του κέικ εκτός από το βούτυρο. Ανακατεύουμε και όταν απορροφηθούν όλα τα υγρά μεταφέρουμε στην επιφάνεια εργασίας που έχουμε αλευρώσει ελαφρά κι αρχίζουμε το ζύμωμα. Όταν η ζύμη μας γίνει λεία και ομοιόμορφη -θα είναι σφιχτή- την ανοίγουμε λίγο και σκορπίζουμε επάνω το βούτυρο σε κύβους. Διπλώνουμε και πλάθουμε μέχρι να απορροφηθεί το βούτυρο.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε δοχείο, τη σκεπάζουμε και περιμένουμε να διπλασιάσει τον όγκο της.
Στο μεσοδιάστημα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 20 βαθμούς στις αντιστάσεις ή στους 180 στον αέρα και απλώνουμε σε μια λαμαρίνα αντικολλητικό χαρτί.
Όταν η ζύμη φουσκώσει, την μεταφέρουμε ξανά στην επιφάνεια εργασίας και στην ζυμώνουμε ώστε να αποκτήσει σχήμα στρογγυλό πλακέ.
Κάνουμε με το χέρι μας μια τρύπα στο κέντρο και αρχίζουμε να γυρνάμε ώστε η ζύμη να γίνει μια κουλούρα ομοιόμορφου πάχους.
Τοποθετούμε την κουλούρα μας στη στρωμένη λαμαρίνα, αλείφουμε με χτυπημένο αυγό για να γυαλίσει και διακοσμούμε με τα αμύγδαλα, τα κεράσια και ό,τι άλλο φρούτο θέλουμε.
Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει ξανά.
Ψήνουμε για 25 – 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να πάρει χρυσαφί χρώμα.
Σερβίρουμε κρύα και, αν θέλουμε, κόβουμε παράλληλα προς τη βάση του κέικ και γεμίζουμε με κρέμα.
Αποποίηση ευθύνης
Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.