Εκστρατεία του ΠΟΥ για να σταματήσουν το κάπνισμα 100 εκατ. άνθρωποι

Εκστρατεία του ΠΟΥ για να σταματήσουν το κάπνισμα  100 εκατ. άνθρωποι

Παγκόσμια εκστρατεία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Καπνό 2021 και τίτλο «Δέσμευση για διακοπή» ξεκίνησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με στόχο την μείωση της εξάρτησης των πολιτών από καπνικά προϊόντα.

Η πανδημία του COVID-19 οδήγησε, σύμφωνα με τον Οργανισμό, εκατομμύρια χρήστες καπνού να δηλώσουν ότι θέλουν να σταματήσουν την κατανάλωση του και η εκστρατεία στοχεύει να συμβάλει στη δημιουργία πιο υγιών καταστάσεων που ευνοούν τη διακοπή του καπνίσματος υποστηρίζοντας ισχυρές πολιτικές διακοπής με αύξηση της πρόσβασης σε σχετικές υπηρεσίες, την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις τακτικές της καπνοβιομηχανίας και την παρότρυνση των χρηστών καπνικών προϊόντων να κάνουν επιτυχημένες προσπάθειες διακοπής μέσω πρωτοβουλιών όπως μέσω αυτής που φέρει τον τίτλο «διακόπτω και κερδίζω».

Παράλληλα ο Παγκόσμιος Οργανισμός μαζί με τους συνεργάτες του, θα δημιουργήσει ψηφιακές κοινότητες όπου οι πολίτες θα μπορούν να βρουν την κοινωνική υποστήριξη που χρειάζονται για να εγκαταλείψουν την «κακή» συνήθεια, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί σε χώρες όπου ζουν οι περισσότεροι χρήστες καπνού στον κόσμο.

Η διακοπή του καπνίσματος, όπως τονίζουν οι επιστήμονες του Οργανισμού, είναι δύσκολη ειδικά σε μια εποχή όπου έχουν προκύψει πρόσθετες κοινωνικές και οικονομικές πιέσεις ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατα στοιχεία περίπου 780 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, δήλωσαν ότι θέλουν να κόψουν το κάπνισμα, αλλά μόνο το 30% έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες που μπορούν να τους βοηθήσουν.

«Το κάπνισμα σκοτώνει 8 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως, αλλά εάν οι χρήστες χρειάζονται περισσότερα κίνητρα για να μην ξεκινήσουν τη συνήθεια και η πανδημία τους παρέχει το σωστό κίνητρο», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της ΠΟΥ, Δρ. Τένδρος.

Μάλιστα σε σχέση με το κάπνισμα και τους κινδύνους που διατρέχουν οι καπνιστές εν μέσω πανδημίας ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κυκλοφόρησε επιστημονική δημοσίευση στην οποία παρουσιάζει ακλόνητα επιστημονικά στοιχεία ότι οι καπνιστές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά αλλά και να πεθάνουν από τον COVID-19. Επιπλέον το κάπνισμα αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για μη μεταδοτικές ασθένειες όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο, αναπνευστική νόσο και διαβήτη.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας θα ενεργοποιηθούν τόσο σε παγκόσμιο όσο και περιφερειακό επίπεδο εργαλεία διακοπής του καπνίσματος με ψηφιακούς εργαζόμενους υγείας του ΠΟΥ, που θα είναι διαθέσιμοι 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, ώστε να παρέχουν την αναγκαία βοήθεια στους πολίτες να σταματήσουν το κάπνισμα. Οι υπηρεσίες αυτές θα είναι αρχικά διαθέσιμες στα Αγγλικά και στην συνέχεια στα Αραβικά, Κινέζικα, Γαλλικά, Ρωσικά και Ισπανικά.

Για να δημιουργήσει περιβάλλοντα που να ευνοούν τη διακοπή του καπνίσματος, ο ΠΟΥ συνεργάστηκε με εταίρους και χώρες σε όλο τον κόσμο για την εφαρμογή μέτρων ελέγχου του καπνού που μειώνουν αποτελεσματικά τη ζήτηση για καπνό, ενώ καλεί όλες τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες τους θα έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες συμβουλευτικής, τηλεφωνικές γραμμές διακοπής καπνίσματος χωρίς χρέωση, θεραπείες αντικατάστασης νικοτίνης και άλλα εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να σταματήσουν.

Ανταπόκριση Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

www.ert.gr

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις