Ευχάριστα νέα: «Έρχεται» κορυφαίο φάρμακο στη Βρετανία που επιβραδύνει το Αλτσχάιμερ

Ευχάριστα νέα: «Έρχεται» κορυφαίο φάρμακο στη Βρετανία που επιβραδύνει το Αλτσχάιμερ

Ένα νέο επαναστατικό φάρμακο που επιβραδύνει τη νόσο του Αλτσχάιμερ, αναμένεται να κυκλοφορήσει στη Βρετανία μέσα στο 2023.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της Daily Mail, η επιτυχία του lecanemab χαιρετίστηκε ως «ιστορική στιγμή» αφού οι κλινικές δοκιμές φανέρωσαν ότι μπορεί να σταματήσει την άνοια στους πάσχοντες που βρίσκονταν στα αρχικά στάδια της νόσου.

Το φάρμακο σχεδιάστηκε για να επιτίθεται εναντίον των αμυλοειδών, των παραμορφωμένων πρωτεϊνών, που αυξάνονται στον εγκέφαλο κατά την εμφάνιση της νόσου.

Επιστήμονες δήλωσαν χθες (23/11) πως το φάρμακο θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο στη Βρετανία από το 2023.

Ο καθηγητής Τζον Χαρντι, ένας κορυφαίος ερευνητής άνοιας και μοριακός βιολόγος στο University College του Λονδίνου, είπε πως «οι πρώτοι ασθενείς θα λάβουν το φάρμακο προς το τέλος του επόμενου έτους» αναφέροντας ωστόσο ότι αυτό εξαρτάται από τις ρυθμιστικές αρχές της χώρας.

Παρόλα αυτα, γιατροί αναφέρουν ότι μόλις ένας στους 20 ασθενείς θα επωφεληθεί από τη θεραπεία, επειδή η υπηρεσία άνοιας του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) της χώρας είναι υποστελεχωμένη.

Ακόμη, ο καθηγητής δήλωσε ότι οι μεσήλικες Βρετανοί θα πρέπει να υποβάλλονται συστηματικά σε εξετάσεις για τη νόσο Αλτσχάιμερ, ώστε να εντοπίζονται εκείνοι που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη θεραπεία.

Οι κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι επιβράδυνε την εξέλιξη των συμπτωμάτων κατά 27% σε διάστημα 18 μηνών και την συσσώρευση των επιπέδων αμυλοειδούς στον εγκέφαλο.

Το φάρμακο, που αναπτύχθηκε από την ιαπωνική φαρμακευτική εταιρεία Eisai και την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Biogen, δημιουργήθηκε για τη θεραπεία της ήπιας γνωστικής εξασθένησης σε ασθενείς με υψηλά επίπεδα αμυλοειδούς στον εγκέφαλο.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να εντοπιστεί το αμυλοειδές. Διαβάστε περισσότερα στο News4Health.gr.

#ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ #ΦΑΡΜΑΚΟ
Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις