Συχνά αν ένα λαχανικό ή αν ένα κομμάτι τυρί έχει μουχλιάσει σε κάποιο σημείο, αποφεύγουμε να τα πετάξουμε και αφαιρούμε το αλλοιωμένο κομμάτι. Ελάχιστες, όμως, είναι οι περιπτώσεις που μπορούμε με ασφάλεια να καταναλώσουμε ένα τρόφιμο όταν κάποιο σημείο του έχει πιάσει μούχλα.
Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, όταν στην επιφάνεια ενός τροφίμου υπάρχει μούχλα, η αλλοίωση είναι πιθανό να έχει προχωρήσει βαθιά και σε άλλα σημεία χωρίς αυτό να φαίνεται, επομένως δεν είναι ασφαλές να το καταναλώσουμε.
Η μούχλα παράγει ουσίες που ονομάζονται μυκοτοξίνες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα, γαστρεντερικές επιπλοκές, αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού ή αλλεργική αντίδραση. Μία από αυτές τις μυκοτοξίνες, η αφλατοξίνη, μπορεί να έχει ακόμη και καρκινογόνο δράση.
Πάντως εξαίρεση αποτελούν τα σκληρά τυριά. Ασφαλή προς κατανάλωση είναι η παρμεζάνα, το τσένταρ και το ελβετικό κίτρινο τυρί, ακόμα και αν σε κάποιο σημείο έχουν μούχλα. Για να τα καταναλώσουμε αρκεί να κόψουμε το αλλοιωμένο κομμάτι σε βάθος 2,5 περίπου εκατοστών.
Αποποίηση ευθύνης
Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.