Πότε πρέπει να κάνω τεστ για COVID-19;

Πότε πρέπει να κάνω τεστ για COVID-19;

Πότε πρέπει κάποιος να ελεγχθεί για την ασθένεια COVID-19; Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), πρέπει να κάνουμε έλεγχο αν έχουμε το νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) όταν συντρέχουν οι παρακάτω προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, πρέπει να κάνουμε τεστ για COVID-19, εάν έχουμε:

 • Οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, δηλαδή αιφνίδια έναρξη πνευμονίας, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα με ή χωρίς ανάγκη νοσηλείας:
  • Πυρετό,
  • Βήχα,
  • Δύσπνοια
 • ΚΑΙ τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω επιδημιολογικά κριτήρια, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων:
  • Στενή επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον νέο κορονοϊο SARS-CoV-2
  • Ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες από τον SARS-CoV-2 περιοχές με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα.

Επίσης, ως ύποπτο θεωρείται κρούσμα ασθενούς με σοβαρή οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού η οποία απαιτεί νοσηλεία και για την οποία δεν έχει τεκμηριωθεί άλλη αιτιολογία.

Αν συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις, πρέπει να επικοινωνείτε ΑΜΕΣΑ με τον ΕΟΔΥ στο γραμμή 24ωρης λειτουργίας: 1135  (ή στο 210 52 12 054)

Κάθε ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλεται σε εργαστηριακό έλεγχο για τον κορονοϊό SARS-CoV-2.

Προσοχή: Αν υποπτεύεστε κρούσμα του κορονοϊού, ΜΗΝ πάτε σε νοσοκομείο ή γιατρό αλλά ενημερώστε τον ΕΟΔΥ στο παραπάνω τηλέφωνο για να σας καθοδηγήσουν.

Επίσης, ο ΕΟΔΥ έχει απευθύνει έκκληση ώστε στα νοσοκομεία να πηγαίνουν αποκλειστικά οι πολίτες από ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι και όσοι έχουν επιβαρυμένη υγεία).

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τη σχετική ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ:

https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19/

Δείτε τον Ορισμό Κρούσματος του Νέου Κορωνοϊού SARS-CoV-2 εδώ:

https://eody.gov.gr/neos-koronoios-sars-cov-2/

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.